Connect with us

Együtt az Intel és az Nvidia

Laptop

Együtt az Intel és az Nvidia

Két grafikus processzor egy noteszgépben – két különböző gyártótól.

Első fecskék egyikeként a Sony következő noteszgépe (Vaio Z570) egyaránt rendelkezik Nvidia és Intel Centrino 2 grafikus vezérlővel. Ez utóbbi természetesen nem veszi fel az Nvidia diszkrét megoldásával a versenyt teljesítmény szempontjából, de nem is ez a célja. Az Nvidia év elején bejelentett hibrid SLI rendszeréhez hasonlóan az integrált grafikus mag akkor lép működésbe, amikor nincsen szükség a nagy 3D-s számítási kapacitásra. Elektromos hálózatba csatlakoztatva nyilvánvalóan kevésbé fontos szempont a fogyasztás, de akkumulátoros üzemmódban értékes perceket lehet nyerni azzal, hogy az Intel 4500-as sorozatba tartozó integrált GPU-ja dolgozik.

Magát a grafikus alrendszert a távol-keleti vállalat hibrid grafikaként említi a noteszgép leírásában, mely dedikált hibrid GPU váltásra alapul. A két grafikus vezérlő a fent már említett Intel 4500MHD (integrált formában), illetve az Nvidia 9300M GS videokártyája. A kettő közötti váltás a Cnet állítása szerint on the fly, azaz valós időben, a laptop leállítása nélkül történik.

Még idén nyáron megjelenik a 13 colos LCD-vel szerelt (1366×768 pixeles felbontású) Sony masina, mely az Intel P9500-as, 2,53 GHz-es órajelen üzemelő processzorára alapul. Ennek a lapkának a fogyasztása mindössze 25 watt, ami nagyjából egy tízessel kevesebb, mint a ma kapható általános Intel mobilprocesszorok hasonló paramétere. Emellé 3 GB-nyi DDR3 SDRAM társul, illetve egy 320 GB-os kapacitású merevlemez, amelyet optikai meghajtó egészít ki. További érdekessége, hogy a 802.11 a/b/g/n szabványok támogatása mellett beépített EVDO WAN-nal is el van látva, vagyis mobil szélessávot is használhat tulajdonosa (ha meg tudja fizetni).

A nagyjából másfél kilogrammos szerkezet 2,5-3,3 centiméteres vastagsággal rendelkezik, ára pedig 2250 dolláron áll jelenleg. Létezik egy nagyobb változat is, a Vaio Z591, melynek paraméterei megegyeznek a fentivel, kivéve, hogy 4 GB memóriával és Blu-ray kombó drive-val szerelten szerepel a kínálatban. Ennek ára borsosabb: 3400 dollár, vagyis még a mostani gyenge dollár árfolyamnál is több mint félmillió forint.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom