Connect with us

technokrata

A Windows korszak vége?

Laptop

A Windows korszak vége?

Ízlelgessük: Microsoft Midori.

Többször hírt adtunk már Redmond következő operációs rendszeréről, a Windows 7-ről, mely a tervek szerint 2010-ben jelenik majd meg. Ezúttal azonban nem erről, hanem egy alapvető koncepcióváltást jelentő OS-ről lesz szó, melynek (kód)neve: Midori. A Midori túlmutat a Windows architektúra alkalmazásán, gyakorlatilag az alapoktól kezdve írják újra a Microsoft programozói, minek köszönhetően több év(tized)es koloncoktól szabadulhat meg a rendszer.

Maga a szoftver egyelőre még „inkubátorban” van, de Redmond elismerte létezését, és az is kiderült, hogy legalább egy programozócsoport aktívan dolgozik rajta. Alapját a vállalat Singularity projekttel kapcsolatos kutatások adják. Képzeljünk el egy olyan környezetet, ahol az alkalmazások, dokumentumok, kapcsolatok a jelenleginél sokkal hatékonyabban használják fel a hardveres erőforrásokat. Ennek elérése érdekében a kutatók egy konkurens, párhuzamos erőforrás-elosztási rendszeren dolgoznak, illetve egy olyan eljárás létrehozásán, ami lehetővé teszi az alkalmazáskezelést különálló gépek között (ezt kicsit vallásos beütéssel Asynchronous Promise Architecture néven hívja a Microsoft). Ez utóbbi révén teremtik meg a visszafelé való kompatibilitást, anélkül, hogy ehhez a kernelbe bele kellene „drótozni” olyan funkciókat, amik visszafognák az operációs rendszer teljesítményét.

Nem meglepő módon nem bőbeszédű a redmondi szoftveróriás a Midorival kapcsolatban, az azonban még kiderült, hogy az OS a hálózati csatlakozást teszi az egész rendszer központi elemévé. Emellett nagyobb hangsúlyt kap a virtualizációs technika, mely az új, Hyper-V hipervisorra alapul. Ezáltal nem csak a szerverkörnyezet „virtualizálódik”, hanem az alkalmazások és az asztali operációs rendszer is.

Mindazonáltal nem a közeljövő ígérete a Midori – megjelenése a következő fél évtized során nem várható.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp