Connect with us

A forgalmazók takarítják el az Nvidia szemetét?

Laptop

A forgalmazók takarítják el az Nvidia szemetét?

Még mindig nem lépett hivatalosan az Nvidia túlmelegedő videokártyái kapcsán – kénytelenek a nagy forgalmazók megoldást nyújtani.

A hét elején írtunk arról, hogy egyre nagyobb a nyomás az Nvidián, a hibás termékek visszahívását illetően (a túlmelegedő grafikus vezérlőkről bővebben itt). A vállalat azóta sem szánta el magát a várhatóan több 10, esetleg 100 millió dolláros akcióra – érthető okokból. Ez azonban nem nyugtatja meg az érintett felhasználókat, akik nehézségeit most az olyan nagy forgalmazók igyekeznek könnyíteni, mint a Dell és a HP. Nemrég mindkét amerikai cég bejelentette, hogy kiadták a hibásnak bizonyult GPU-kkal szerelt videokártyákhoz azokat a BIOS-okat, melyek tünetileg orvosolják a problémát.

A túlmelegedés ellen kétféleképpen lehet védekezni szoftveres úton: a hibás elemek letiltásával (amennyiben ez kivitelezhető), vagy a hűtési teljesítmény „felcsavarásával”. Arról nem érkezett információ, hogy az első lehetőséget megfontolták volna, de ahogy az AMD hibás processzorai erre eklatáns példát szolgáltattak, egy ilyen lépés érezhetően visszafogná a teljesítményt. Voltaképp amolyan „B terv” a hűtőventillátorok hamarabbi felpörgetése, amellyel a kritikus szint alá lehet csökkenteni a túlzott hőtermelés okozta melegedést.

Az új BIOS ugyanakkor jár néhány negatív hatással is. A túlmelegedést nem szünteti meg, tehát a hordozható számítógépek nagyjából ugyanannyira fognak felhevülni (csak a forró levegő hamarabb távozik). Többet fog viszont fogyasztani az érintett videokártyákkal szerelt laptop, mivel a ventillátort gyakrabban és nagyobb teljesítményen használják – ez egyrészt hangosabb működést jelent, másrészt pedig az akkumulátoros időtartam lerövidülését.

Ideális az egyes felhasználóknak az lenne, ha az Nvidia visszahívná a hibás alkatrészeket – erre vonatkozó terveiről azonban nem kívánt nyilatkozni a vállalat.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő
09

Autók

De miééért kellett ezt tenni az orrával?

2017. február 22. szerda
jpg

Fotó-videó

Donald J. Trump beiktatása 180°-os gigapixel portrén

2017. január 23. hétfő