Connect with us

technokrata

A forgalmazók takarítják el az Nvidia szemetét?

Laptop

A forgalmazók takarítják el az Nvidia szemetét?

Még mindig nem lépett hivatalosan az Nvidia túlmelegedő videokártyái kapcsán – kénytelenek a nagy forgalmazók megoldást nyújtani.

A hét elején írtunk arról, hogy egyre nagyobb a nyomás az Nvidián, a hibás termékek visszahívását illetően (a túlmelegedő grafikus vezérlőkről bővebben itt). A vállalat azóta sem szánta el magát a várhatóan több 10, esetleg 100 millió dolláros akcióra – érthető okokból. Ez azonban nem nyugtatja meg az érintett felhasználókat, akik nehézségeit most az olyan nagy forgalmazók igyekeznek könnyíteni, mint a Dell és a HP. Nemrég mindkét amerikai cég bejelentette, hogy kiadták a hibásnak bizonyult GPU-kkal szerelt videokártyákhoz azokat a BIOS-okat, melyek tünetileg orvosolják a problémát.

A túlmelegedés ellen kétféleképpen lehet védekezni szoftveres úton: a hibás elemek letiltásával (amennyiben ez kivitelezhető), vagy a hűtési teljesítmény „felcsavarásával”. Arról nem érkezett információ, hogy az első lehetőséget megfontolták volna, de ahogy az AMD hibás processzorai erre eklatáns példát szolgáltattak, egy ilyen lépés érezhetően visszafogná a teljesítményt. Voltaképp amolyan „B terv” a hűtőventillátorok hamarabbi felpörgetése, amellyel a kritikus szint alá lehet csökkenteni a túlzott hőtermelés okozta melegedést.

Az új BIOS ugyanakkor jár néhány negatív hatással is. A túlmelegedést nem szünteti meg, tehát a hordozható számítógépek nagyjából ugyanannyira fognak felhevülni (csak a forró levegő hamarabb távozik). Többet fog viszont fogyasztani az érintett videokártyákkal szerelt laptop, mivel a ventillátort gyakrabban és nagyobb teljesítményen használják – ez egyrészt hangosabb működést jelent, másrészt pedig az akkumulátoros időtartam lerövidülését.

Ideális az egyes felhasználóknak az lenne, ha az Nvidia visszahívná a hibás alkatrészeket – erre vonatkozó terveiről azonban nem kívánt nyilatkozni a vállalat.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő