Connect with us

technokrata

Még mindig lehet meghökkentő notebookot készíteni

Laptop

Még mindig lehet meghökkentő notebookot készíteni

A Toshiba a mini kategóriában kelt versenyre, riválisaihoz képest komoly eltérést mutató masinájával.

A netbook kategóriát bizonyára már senkinek sem kell bemutatni a hordozható számítógépek között: ez a modellcsoport a híres-neves XO laptop, Asus Eee PC, MSI Wind és a többi, hasonló, ultra kompakt PC-ket (UMPC) foglalja magába. Láttunk már sokféle változatot, kis és kicsivel nagyobb képernyőset, érintő és „hagyományos” kijelzővel szereltet, winchesterest és memóriakártyával ellátottat. Ha azonban azt hittük, hogy már nincs hova újítani, tévedtünk! Erre bizonyíték a Toshiba legújabb kütyüje.

A távol-keleti gyártó hagyományosnak egyáltalán nem mondható UMPC-vel rukkolt elő a napokban: a prototípus mindössze 5,6 colos LCD-vel rendelkezik, viszont érintőképernyős. Erre szüksége is van, mivel billentyűzetet semmilyen formában nem mellékelt hozzá a fejlesztő. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne vele szöveget bevinni: két részre „tördelt” klaviatúrája virtuálisan áll a felhasználó rendelkezésére, a virtuális gombok funkcióját a kijelző megnyomásával lehet életre kelteni.

Annak ellenére, hogy az Intel keveset fogyasztó, de teljesítmény szempontjából sem rekorddöntő Atom processzora került bele, mégis Windows Vistát futtat a „kis édes”. Emellé 64 GB-nyi SSD-t rakott a Toshiba, háttértár gyanánt, illetve ellátta egy GPS chippel is, így az eltévedés kizárva (természetesen szükség van hozzá egy navigációs szoftverre). Ezek együttesen azt sejtetik, hogy a kézieszköz nem igazán lesz olcsó, ennek ellenére a Toshiba fogadkozott, hogy netbook áron (ez itthon 100 ezer forint alatti összeget jelent) hozza majd forgalomba. Pontos árat azonban nem árult el a gyártó, és az sem derült ki, hogy mikorra kerül piacra az egyelőre nevenincs készülék.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek