Connect with us

Hirdetés

technokrata

10-30 százalékkal olcsóbb Intel processzorok

Laptop

10-30 százalékkal olcsóbb Intel processzorok

Elérhetővé váltak a négymagos példányok is a hétköznapi felhasználó számára.

Nemrég tett bejelentésének köszönhetően most először vált – nagy, ezres tétel vásárlása esetén – 200 dollárnál olcsóbbá egy négymagos Intel CPU. Ez természetesen a legkisebb teljesítményű, asztali számítógépbe szánt változatnál következett be. A 14 százalékos ármérséklésnek köszönhetően a Core 2 Quad Q6600 lapka (2,4 GHz-es órajel, 8 MB-os másodszintű gyorsítótár) már csak 193 dollárba kerül. Ez mindössze 10 dollárral több, mint a leggyorsabb kétmagos Intel processzor, a Core 2 Duo E8500-as. A 3,16 GHz-es órajelen üzemelő, 6 MB-nyi L2 cache-sel szerelt központi vezérlőegység ára az új rend szerint 183 dollár (ez a lapka 31 százalékot vesztett pár nappal korábbi értékéből).

A lépéssel nehéz döntés elé állítja a most vásárlókat az Intel: a felhasználóknak alaposan meg kell fontolniuk, milyen alkalmazástípusok futtatására vásárolják a processzort. A leggyorsabb kétmagos és a leglassabb négymagos ugyanis olyan közel került egymáshoz árukat illetően, hogy kvázi ugyanannyiba kerülnek. Viszont egyáltalán nem teljesítenek ugyanolyan módon: a négy mag előnyeit kihasználni nem képes programok (és jelenleg még sajnos ezek vannak többségben) nem sokat profitálnak a Core 2 Quad jelenlétéből, ezekben az alkalmazásokban a magasabb órajelen üzemelő Core 2 Duo-k jobb választásnak bizonyulhatnak. Vagyis most már igazán nem az ár, hanem a felhasználási lehetőség szűkössége lehet a korlátozó tényező, már ami a négymagos processzorok elterjedését illeti.

Árat csökkentett az Intel a szerverekbe szánt, négymagos Xeon CPU-knál is: a 65 nanométeres gyártási eljárással készült lapkák átlagosan 11-12 százalékkal lettek olcsóbbak a múlt heti állapotokhoz képest.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés