Connect with us

technokrata

10-30 százalékkal olcsóbb Intel processzorok

Laptop

10-30 százalékkal olcsóbb Intel processzorok

Elérhetővé váltak a négymagos példányok is a hétköznapi felhasználó számára.

Nemrég tett bejelentésének köszönhetően most először vált – nagy, ezres tétel vásárlása esetén – 200 dollárnál olcsóbbá egy négymagos Intel CPU. Ez természetesen a legkisebb teljesítményű, asztali számítógépbe szánt változatnál következett be. A 14 százalékos ármérséklésnek köszönhetően a Core 2 Quad Q6600 lapka (2,4 GHz-es órajel, 8 MB-os másodszintű gyorsítótár) már csak 193 dollárba kerül. Ez mindössze 10 dollárral több, mint a leggyorsabb kétmagos Intel processzor, a Core 2 Duo E8500-as. A 3,16 GHz-es órajelen üzemelő, 6 MB-nyi L2 cache-sel szerelt központi vezérlőegység ára az új rend szerint 183 dollár (ez a lapka 31 százalékot vesztett pár nappal korábbi értékéből).

A lépéssel nehéz döntés elé állítja a most vásárlókat az Intel: a felhasználóknak alaposan meg kell fontolniuk, milyen alkalmazástípusok futtatására vásárolják a processzort. A leggyorsabb kétmagos és a leglassabb négymagos ugyanis olyan közel került egymáshoz árukat illetően, hogy kvázi ugyanannyiba kerülnek. Viszont egyáltalán nem teljesítenek ugyanolyan módon: a négy mag előnyeit kihasználni nem képes programok (és jelenleg még sajnos ezek vannak többségben) nem sokat profitálnak a Core 2 Quad jelenlétéből, ezekben az alkalmazásokban a magasabb órajelen üzemelő Core 2 Duo-k jobb választásnak bizonyulhatnak. Vagyis most már igazán nem az ár, hanem a felhasználási lehetőség szűkössége lehet a korlátozó tényező, már ami a négymagos processzorok elterjedését illeti.

Árat csökkentett az Intel a szerverekbe szánt, négymagos Xeon CPU-knál is: a 65 nanométeres gyártási eljárással készült lapkák átlagosan 11-12 százalékkal lettek olcsóbbak a múlt heti állapotokhoz képest.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek