Connect with us

Legális Windows XP-t, 3 dollárért!

Laptop

Legális Windows XP-t, 3 dollárért!

Annak ellenére, hogy egy hónapja beszüntette az eladásokat a Microsoft, továbbra is hozzá lehet legálisan jutni a legnépszerűbb Windows-hoz.

Már írtunk arról, hogy miként lehet július 1-től legálisan Windows XP-t venni. Az egyik lehetőség a mostanában nagy divatnak számító mininoteszgép vételében rejlik – ebben a környezetben ugyanis a Microsoft 2010-ig támogatja az OS-t. Először a XO laptop kapcsán merült fel a Windows XP felhasználásának lehetősége, ehhez azonban komoly munkát kellett a Microsoftnak és az OLPC-nek a projektbe fektetnie. Egy évnyi fejlesztés viszont meghozta az eredményt, és habár picit többe kerülnek így a XO laptopok, már képesek a redmondi operációs rendszer futtatására. A jelenlegi 188 dolláros árat (ennyibe kerül a linuxos változat) valamivel 200 dollár fölé tornássza a váltás. Ennek egy része ráadásul hardver – mint kiderült, a Windows XP licence ez esetben pontosan három dollárba (kevesebb mint két buszjegy árába) kerül.

De miért kellhet Windows a XO laptopra, amikor a kis eszköznél minden centet igyekeznek megspórolni? Nos, azért, hogy népszerűbb lehessen: sokan még mindig idegenkednek a Linuxtól, viszont szívesen vennének egyet a „100 dolláros laptopból”. Ez főleg a fejlett(ebb) országokban lakókra igaz. Ugyanakkor meg van az az előnye is a microsoftos OS feltelepítésének, hogy általa lehetőségük nyílik az elmaradott régiókban élő gyerekeknek megismerkedni olyan alkalmazásokkal, mint a Word vagy az Excel, amely ismeretek későbbi életük során még jól jöhetnek.

Nemrég azt is bejelentette az OLPC, hogy vannak tervei egy úgynevezett dual-boot változatra is. Ez egy olyan XO laptop lenne, amelyen mindkét operációs rendszer megtalálható, és a felhasználó dönthet arról, hogy Linuxot vagy Windows-t akar betölteni. Az azonban nem derült ki, hogy mikor kerülhet forgalomba egy ilyen készülék.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő