Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hiába ígérték, nem lesz olcsó laptop

Laptop

Hiába ígérték, nem lesz olcsó laptop

Miután bekaptuk a horgot, jön a feketeleves.

A kicsi, keveset tudó, cserébe olcsó és strapabíró laptopok ötletével először Nicholas Negroponte állt elő, és létre is hozta One Laptop Per Child kezdeményezését – az OLPC azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a fejlődő országok elmaradott térségeiben élő gyerekeket megismertesse a számítástechnikával. Hivatalosan a XO laptop nevet kapta a kis szerkezet, azonban a köznyelv csak 100 dolláros laptopnak hívta. Negroponte ugyanis igyekezett a gyártási költségeket a lehető legalacsonyabbra szorítani; el szerette volna érni ezt a rekord alacsony árat. Sajnos azonban nem járt sikerrel, cserébe forradalmat robbantott ki, melyet elsőként az Asus használt ki, Eee PC-i révén.

Mindenki az olcsó, kicsi noteszgépek bűvkörébe került 2008 első felében, éppen csak azt felejtettük el, hogy még mindig nem értük el a 100 dolláros árat. Sőt, ettől csak távolodni sikerült: némely modell 300-500 dolláros áron kelleti magát, és még így is akad rá vevő. És úgy tűnik, hogy sajnos a közeljövőben nem is gördülhet le az első ultraolcsó laptop a távol-keleti gyártóüzemek futószalagjairól. Legalábbis a Gartner piackutató elemzése szerint a következő három évben gyakorlatilag nincsen esélye egy ilyen masina tömeggyártásban való bemutatkozásának.

Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy talán nem is a 100 dolláros ár elérése a legnagyobb gond, legalábbis az elmaradott régiók szempontjából. Tegyük fel, hogy a „vas” rendelkezésre áll ilyen olcsón – de az ott élők, miután ingyen megkapták a kis laptopokat, miből fogják például az áramot fizetni? Az egy dolog, hogy gyakran nincsen is elektromos hálózat ezeken a területeken, de amikor 5-6 éhes szájat is be kell tömnie a családfenntartóknak, akkor valószínűleg nem arra fognak spórolni, hogy a gyerek(ek) „játékához” legyen elég áram. De ha ezt a nehézséget is legyőztük, még mindig gondot okoz az internetezés kérdése – ez ugyanazokat a buktatókat rejti magában, mint az elektromos hálózattal való ellátottság problémája, boncolgatta a 100 dolláros laptop sikerének útjában álló akadályokat Annette Jump, a Gartner piackutató vállalat egyik kutatási igazgatója.

Tanulságosnak bizonyultak az első pilot projektek is, melyekre Afrika, Dél-Amerika, az indiai szubkontinens, a távol-kelet és Kelet-Európa egyes térségségeiben került sor. Az OLPC projekt mögött állók rájöttek, hogy a hardveren túlmutató feladatokkal is foglalkozniuk kell. A tanárok és diákok képzése, a helyi oktatási intézmények együttműködésével zajló tartalomfejlesztés, a kisgyerekeknek leginkább megfelelő kezelői felület létrehozása, illetve a technikai támogat folyamatos biztosítása – néhány olyan kihívás, amelyen még mindig elbukhat a nemes kezdeményezés.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés