Connect with us

technokrata

Integrált szoftverek a hazai mérnökképzésben

Laptop

Integrált szoftverek a hazai mérnökképzésben

Több mint 370 millió forint értékű szoftveradománnyal bővül a BME oktatási célú szoftver-palettája.

Az Autodesk 20 darab, több mint 370 millió forint értékű „Autodesk AliasStudio” szoftver magyar nyelvű oktatási licencét adományozta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gép- és Terméktervezés Tanszékének. A gépészeti tervezőszoftverek rendelkezésre bocsátásával az Autodesk célja, hogy hathatósan közreműködjön a gépészmérnök és az ipari termék- és formatervező mérnökképzésben, valamint, hogy az általa kínált szoftvercsalád jóvoltából lehetőleg integrált szoftverek biztosítsák a különböző tervezési lépések számítógépes támogatását.

Az integrált szoftvermegoldásoknak köszönhetően az egyetem hallgatói a tipikus ipari termék- és formatervezési feladatokat már ismerős szoftver-környezetben oldhatják meg, aminek következtében a tervezési tevékenység is még hatékonyabbá válik. „Ezekhez a törekvésekhez jól kapcsolódik az AliasStudio, amelyik kiválóan alkalmas a korai ötletek, koncepciók azonnali, digitális rögzítésére, majd pedig az ezekből a tervekből viszonylag gyorsan, gépészetileg korrekt felületek modellezésére. Ráadásul a gyakorlati tervezési feladatok szempontjából lényeges tulajdonság, hogy a tervezendő termékek műszaki sajátosságai könnyedén beemelhetők már a modellezés korai fázisában is” – mondta Dr. Váradi Károly a BME Gép- és Terméktervezés Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára.

„A szoftverek segítségével elsajátított tudást a hallgatók éppúgy kamatoztathatják a formatervezés és grafikai tervezés féléves feladatainál, mint az ipari terméktervezés vagy a gépészeti projektfeladatok tervezési gyakorlatai kapcsán” – magyarázta Szász András a BME Gépészmérnöki Kar meghívott oktatója, aki egyben az R-Design Stúdió ügyvezető igazgatója. „A helyes szoftveralkalmazás oktatását sikerült úgy beépíteni a tantervbe, hogy az tökéletesen illeszkedik az újonnan bevezetett kétszintes képzési rendszerhez (Bolognai folyamat). Ennek köszönhetően mind a Bachelor, mind a Master képzésben felvehető kurzusok szerves elemévé válnak az Autodesk AliasStudio oktatását is felölelő laborgyakorlatok” – tette hozzá Dr. Váradi Károly.

A BME és azon belül is a Gépészmérnöki Kar az ország egyik legnagyobb oktatási célú CAD felhasználója, így lehetősége van arra, hogy magas óraszámban oktassa a Magyarországon forgalmazott gépészeti célú tervezőrendszereket. Az egyetem nem titkolt szándéka, hogy a Gép- és Terméktervezés Tanszék a jövőben az Autodesk elismert AliasStudio oktatási központjává váljon Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban egyaránt. Ennek kapcsán az egyetem szeretné elérni, hogy két-három tanszéki oktató az Autodesk Master Classes oklevélhez szükséges oktatásban részesüljön, melyről már folynak a tárgyalások. A továbbképzésnek és az Autodesk termékek és szoftverek csúcstechnológiájának köszönhetően, az egyetem oktatói az első kézből megszerzett, naprakész tudást adhatják majd át a jövő szakembereinek.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek