Connect with us

Integrált szoftverek a hazai mérnökképzésben

Laptop

Integrált szoftverek a hazai mérnökképzésben

Több mint 370 millió forint értékű szoftveradománnyal bővül a BME oktatási célú szoftver-palettája.

Az Autodesk 20 darab, több mint 370 millió forint értékű „Autodesk AliasStudio” szoftver magyar nyelvű oktatási licencét adományozta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gép- és Terméktervezés Tanszékének. A gépészeti tervezőszoftverek rendelkezésre bocsátásával az Autodesk célja, hogy hathatósan közreműködjön a gépészmérnök és az ipari termék- és formatervező mérnökképzésben, valamint, hogy az általa kínált szoftvercsalád jóvoltából lehetőleg integrált szoftverek biztosítsák a különböző tervezési lépések számítógépes támogatását.

Az integrált szoftvermegoldásoknak köszönhetően az egyetem hallgatói a tipikus ipari termék- és formatervezési feladatokat már ismerős szoftver-környezetben oldhatják meg, aminek következtében a tervezési tevékenység is még hatékonyabbá válik. „Ezekhez a törekvésekhez jól kapcsolódik az AliasStudio, amelyik kiválóan alkalmas a korai ötletek, koncepciók azonnali, digitális rögzítésére, majd pedig az ezekből a tervekből viszonylag gyorsan, gépészetileg korrekt felületek modellezésére. Ráadásul a gyakorlati tervezési feladatok szempontjából lényeges tulajdonság, hogy a tervezendő termékek műszaki sajátosságai könnyedén beemelhetők már a modellezés korai fázisában is” – mondta Dr. Váradi Károly a BME Gép- és Terméktervezés Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára.

„A szoftverek segítségével elsajátított tudást a hallgatók éppúgy kamatoztathatják a formatervezés és grafikai tervezés féléves feladatainál, mint az ipari terméktervezés vagy a gépészeti projektfeladatok tervezési gyakorlatai kapcsán” – magyarázta Szász András a BME Gépészmérnöki Kar meghívott oktatója, aki egyben az R-Design Stúdió ügyvezető igazgatója. „A helyes szoftveralkalmazás oktatását sikerült úgy beépíteni a tantervbe, hogy az tökéletesen illeszkedik az újonnan bevezetett kétszintes képzési rendszerhez (Bolognai folyamat). Ennek köszönhetően mind a Bachelor, mind a Master képzésben felvehető kurzusok szerves elemévé válnak az Autodesk AliasStudio oktatását is felölelő laborgyakorlatok” – tette hozzá Dr. Váradi Károly.

A BME és azon belül is a Gépészmérnöki Kar az ország egyik legnagyobb oktatási célú CAD felhasználója, így lehetősége van arra, hogy magas óraszámban oktassa a Magyarországon forgalmazott gépészeti célú tervezőrendszereket. Az egyetem nem titkolt szándéka, hogy a Gép- és Terméktervezés Tanszék a jövőben az Autodesk elismert AliasStudio oktatási központjává váljon Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban egyaránt. Ennek kapcsán az egyetem szeretné elérni, hogy két-három tanszéki oktató az Autodesk Master Classes oklevélhez szükséges oktatásban részesüljön, melyről már folynak a tárgyalások. A továbbképzésnek és az Autodesk termékek és szoftverek csúcstechnológiájának köszönhetően, az egyetem oktatói az első kézből megszerzett, naprakész tudást adhatják majd át a jövő szakembereinek.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő