Connect with us

technokrata

Notebook túrázáshoz?

Laptop

Notebook túrázáshoz?

Ne hagyjuk kint a kertben, mert láthatatlanná válik!

A német Cizmo cég nemrég dobta piacra CX1730M nevű hordozható számítógépét, amely speciális külseje miatt érdemel figyelmet. Nem tudni, milyen megfontolásból, de a germánok terepszínűre festették a laptop burkolatát: kétféle zöld és szintén kétféle barna váltogatja egymást a fedőlapon, a billentyűzetpanelen, és egyáltalán, mindenhol, ahol nincsenek rajta kezelő/kijelző szervek. A kis eszköz képes szinte teljesen láthatatlanná válni, ha növényzetbe helyezzük.

Mégsem alkalmas katonai notebooknak – túl azon, hogy nem rugged, azaz strapabíró kialakítású -, mivel a Cizmo a ma elérhető teljesítmény javát belezsúfolta a masinába. Kezdve mindjárt azzal, hogy a gyors mozgást megnehezíti a mérete: ugyan jóval kisebb, mint egy asztali PC, de 17 colos, WSXGA+ felbontású képernyője az átlag laptopokhoz képest már nagy. Még nagyobb hendikepet jelent ebből a szempontból, hogy fogyasztása sem mondható kimondottan alacsonynak.

Ezért több eszköz együttesen felel. A 2,26 GHz-es Core 2 Duo processzor még csak hagyján, és 2 GB-nyi DDR3 SDRAM is csak mérsékelten növeli az energiaigényt, ám az Nvidia fejlesztette, 512 MB-nyi memóriával szerelt Geforce 8800M GTX már zabálja a rendelkezésre álló „mannát”. Nem próbáltak meg spórolni a fogyasztáson a háttértár esetében sem: a drága, de kisétkű SSD helyett egy 160 GB-nyi kapacitással bíró winchester került a németek noteszgépébe. Emellett olyan ínyencségek fokozzák tudását, mint a 2 megapixeles webkamera és a kétrétegű DVD (opcionálisan Blu-ray) író.

A majdnem 4 kilogrammos szerkezet egyébként a Clevo gyár M570TU modelljével mutat nagy hasonlóságot, nem kizárt, hogy tulajdonképpen ennek átfestéséről van szó. Mindamellett nem olcsó: 1430 euróért kínálja a Cizmo ezen noteszgépét.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek