Connect with us

technokrata

Teljesítményt dupláz az új Nvidia videokártya

Laptop

Teljesítményt dupláz az új Nvidia videokártya

Papíron lassabb, mégis jóval gyorsabb a Geforce GTX280.

A The Inquirer online IT-bulvár magazin tegnap tett közzé egy meglehetősen bő lére eresztett, számos szoftvert magába foglaló teszteredmény-táblázatgyűjteményt, melyben a vadonatúj, piacon még meg sem jelent Geforce GTX280-ast mérték össze a korábbi (jelen) generáció egyik legbrutálisabb kártyájával, a Geforce 9800GTX OC-vel (vagyis egy túlhajtott változatról van szó). Nem meglepő módon a frissebb fejlesztés nagyobb teljesítményt tudott felmutatni, néhol azonban váratlanul hatalmas különbségeket produkált.

De ne szaladjunk ennyire előre, előbb lássuk a két GPU paramétereit! A régi (túlhajtott) példány GPU/shader/memória órajelei: 770/1150/497 MHz, míg az új példány papíron lassabb: 660/1100/1009 MHz-es. Ennek ellenére mindenhol veri az utód a 9800GTX-et, méghozzá néhol egészen fantasztikus mértékben. Főleg akkor mutatja ki igazi erejét, ha nagyfelbontásban kell dolgoznia: ekkor nem ritkán 60-80 százalékkal vagy még nagyobb mértékben képes lepipálni elődjét. A Crysis-ben például, 1920×1200-as felbontás, 4x-es élsimítás és 16x-os anizotropikus szűrés mellett 130 százalékkal jobb – míg a jelenlegi csúcsmodellen élvezhetetlen a játék a maga 14,78 FPS-ével, addig a GTX280-on már kiválóan fut, 34 FPS-szel.

Az egyelőre nem derült ki, hogy ehhez a teljesítményhez milyen fogyasztás társul, de biztosak lehetünk benne, hogy a lecsökkentett csíkszélesség (55 nm) ellenére ennek a generációnak is igencsak melegedni fognak a legerősebb modelljei.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle