Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csináld több ujjal!

Laptop

Csináld több ujjal!

Terjedőben a multi touch érintőkijelző technika.

A ma használt érintőképernyős megoldások szinte mindegyike kizárólag egyetlen érintést képes megfelelően lekezelni – ha a felhasználó egyszerre több mutatóceruzával vagy ujjal próbálja befolyásolni a felületet, nem éri el a kívánt hatást. A Microsoft felismerte ezt, és tavaly ilyenkor bejelentette surface computerét, illetve egy hónappal később a multi touch (MT) laptopokkal kompatibilis kijelzőjét. Ugyanakkor a lehetőség szoftveres lekezelése redmondi szinten még várat magára: Bill Gates cége 2010 környékére, a Windows 7 megjelenésének idejére ígéri az egyszerre több érintés lekezelésének képességét, szoftveres szinten.

Nem kell addig várni arra, hogy elterjedjenek a MT kijelzők, vélte a HP – az a vállalat, ami nemrég mutatta be Touchsmart 2 PC-jét, amely azonban továbbra is egyszerre „csak” egy érintést tud értelmezni. Kevin Frost, a Hewlett-Packard otthoni noteszgépekkel foglalkozó részlegének menedzsere szerint a multi touch LCD-vel bíró laptopok jóval korábban megkezdik hódító útjukat, mint ahogy a Windows 7 megjelenik.

Jelenleg az Apple mondható úttörőnek a piacot illetően, hiszen már alkalmaz MT-megoldásokat hordozható számítógépekben – igaz, csak a trackpadnél, és nem mindegyik modell kapott ilyen lehetőséget, csak az idei évben legyártottak némelyike. Multi touch támogatónak mondható még az Asus is, az Eee PC 900 révén, illetve a Voodoo Envy 133-as is rendelkezik ezzel a képességgel. Úgy tűnik tehát, hogy mire a lehetőség kihasználásához szükséges operációs rendszer kereskedelmi forgalomban elérhetővé válik, már bőven rendelkezésre fognak állni azok a hardverek, amelyeken ki is lehet aknázni ennek előnyeit.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés