Connect with us

technokrata

Amire még nem volt példa: közösen dolgozik az Intel és az AMD

Laptop

Amire még nem volt példa: közösen dolgozik az Intel és az AMD

Együttműködik a két processzorfejlesztő és -gyártó vállalat értünk, játékosokért.

Az AMD és a Havok, az Intel száz százalékos tulajdonában levő leányvállalat bejelentette, hogy együttműködésbe kezdtek annak érdekében, hogy optimalizálhassák a Havok fizikai motort az Advanced Micro Devices x86-os processzoraihoz, illetve, hogy megvizsgálhassák a lehetőségét az utóbbi birtokában levő Ati Radeon GPU-khoz való optimalizációnak. Első pillantásra úgy tűnik, hogy a megállapodásnak csak nyertesei lehetünk, hiszen a 3D-s játékokban levő objektumok fizikai modellezését, az azokat érő hatásokat leíró, megvalósító Havok révén sokkal élethűbb játékokat kaphatunk.

Amit viszont a két vállalat – érthető okokból – nem hangoztat, az az, hogy a lépés komoly kihívást jelent az Nvidia számára. Ez utóbbi februárban jelentette be felvásárlási szándékát az Ageia által fejlesztett Physx fizikai gyorsító motorra, és később meg is szerezte azt. A Havok pedig a Physx riválisa – a látvány tehát azon múlik, hogy melyik játék melyik rendszert támogatja. Amennyiben az Atit tulajdonló AMD az előbbi mellett teszi le a voksát – és a fent említett bejelentés erre utal -, akkor az Nvidia „egyedül marad” a Physx-szel. Jelenleg ez nem tűnik komoly gondnak, hiszen a vállalat dominálja a különálló grafikus vezérlők piacát. Az évtized végére azonban megjelennek a grafikus processzort és a központi vezérlőegységet egy tokozásba rejtő megoldások, amire az Nvidiának (egyelőre) nincsen válasza – könnyen lehet, hogy ez az Intel-AMD megállapodás egy szöggé válhat a Geforce videokártyákról ismert cég leendő koporsójába.

Maga a fizikai gyorsítás önmagában nem teszi gyorsabbá a játékot. Segítségével azonban jobban lemodellezhetővé válnak az objektumok – például egy robbanás következtében szerteszét szóródó darabkák jóval látványosabb hatást keltenek egy ilyen motort támogató játékban, mint ha annak hiányában kell megtapasztalni a detonációt. Ennek szemléltetését szolgálja a korábbi cikkünkben bemutatott két kép, ahol jól lekövetkező a különbség.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle