Connect with us

Hirdetés

technokrata

Amire még nem volt példa: közösen dolgozik az Intel és az AMD

Laptop

Amire még nem volt példa: közösen dolgozik az Intel és az AMD

Együttműködik a két processzorfejlesztő és -gyártó vállalat értünk, játékosokért.

Az AMD és a Havok, az Intel száz százalékos tulajdonában levő leányvállalat bejelentette, hogy együttműködésbe kezdtek annak érdekében, hogy optimalizálhassák a Havok fizikai motort az Advanced Micro Devices x86-os processzoraihoz, illetve, hogy megvizsgálhassák a lehetőségét az utóbbi birtokában levő Ati Radeon GPU-khoz való optimalizációnak. Első pillantásra úgy tűnik, hogy a megállapodásnak csak nyertesei lehetünk, hiszen a 3D-s játékokban levő objektumok fizikai modellezését, az azokat érő hatásokat leíró, megvalósító Havok révén sokkal élethűbb játékokat kaphatunk.

Amit viszont a két vállalat – érthető okokból – nem hangoztat, az az, hogy a lépés komoly kihívást jelent az Nvidia számára. Ez utóbbi februárban jelentette be felvásárlási szándékát az Ageia által fejlesztett Physx fizikai gyorsító motorra, és később meg is szerezte azt. A Havok pedig a Physx riválisa – a látvány tehát azon múlik, hogy melyik játék melyik rendszert támogatja. Amennyiben az Atit tulajdonló AMD az előbbi mellett teszi le a voksát – és a fent említett bejelentés erre utal -, akkor az Nvidia „egyedül marad” a Physx-szel. Jelenleg ez nem tűnik komoly gondnak, hiszen a vállalat dominálja a különálló grafikus vezérlők piacát. Az évtized végére azonban megjelennek a grafikus processzort és a központi vezérlőegységet egy tokozásba rejtő megoldások, amire az Nvidiának (egyelőre) nincsen válasza – könnyen lehet, hogy ez az Intel-AMD megállapodás egy szöggé válhat a Geforce videokártyákról ismert cég leendő koporsójába.

Maga a fizikai gyorsítás önmagában nem teszi gyorsabbá a játékot. Segítségével azonban jobban lemodellezhetővé válnak az objektumok – például egy robbanás következtében szerteszét szóródó darabkák jóval látványosabb hatást keltenek egy ilyen motort támogató játékban, mint ha annak hiányában kell megtapasztalni a detonációt. Ennek szemléltetését szolgálja a korábbi cikkünkben bemutatott két kép, ahol jól lekövetkező a különbség.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés