Connect with us

Hirdetés

technokrata

Viszlát, Windows XP!

Laptop

Viszlát, Windows XP!

Hogyan szerezzünk legálisan Windows XP-t két és fél hét múlva?

Többször írtunk már arról, hogy a Microsoft döntése értelmében a jelenlegi legnépszerűbb asztali operációs rendszer nyugdíjba vonul, mégpedig e hónap 30-ával. Ez azt jelenti, hogy ezután már több Windows XP-t nem vehetnek a kereskedők a redmondi óriáscégtől, így elfogy a boltok polcairól is a még 2001-ben bemutatkozott szoftver. Vannak azonban kiskapuk – és itt most szigorúan csak legális lehetőségekre gondolunk.

Az első, amiről már szintén írtunk, hogy ultraolcsó mobil számítógépet kell vásárolni – a Microsoft ugyanis ezekhez a masinákhoz 2010 közepéig továbbra is megvehetővé teszi a Windows XP-t (csak a Home változatot). Nem lesz automatikusan minden olcsó noteszgépre érvényesíthető ez a lehetőség; Redmond szigorú szabályokat alkotott azzal kapcsolatban, hogy melyik laptophoz lehet kínálni az operációs rendszert (amely így viszont olcsóbb lesz, mint ma).

Második kiskapu, hogy a gyártók/forgalmazók készletei minden bizonnyal nem fogynak ki azonnal június 30-án – a készleten maradt szoftverek kiárusítása pedig szabadon megtehető, közölte a Microsoft. A következő hónap elején tehát még szinte biztos, hogy aki boltban akar vásárolni Windows XP-t, az kaphat.

Mit tegyünk, ha nem olcsó laptopra kell az OS, és csak a nyár vége felé jut eszünkbe, hogy mégis új operációs rendszert akarunk venni, ámde viszolygunk a Vistától? Nos, ez esetben az úgynevezett downgrade jogok révén tehetünk szert egy Windows XP-re: a Microsoft ugyanis lehetővé tette, hogy aki üzleti felhasználású Windows Vistát (Business/Ultimate) vásárol, és nem elégedett a kapott teljesítménnyel/látvánnyal/funkcionalitással, az visszatérhet a korábbi OS-hez (Professional változat).

Javítások/frissítések
A fenti három lehetőség révén tehát, ha nagyon akarunk, továbbra is hozzájuthatunk legálisan egy Windows XP-hez – ám nem csak azt kell figyelembe venni, hogy a Microsoft hivatalosan megszünteti a forgalmazást, hanem azt is, hogy meddig tartja fent az update-ek elkészítésének és közzétételének folyamatát erre az operációs rendszerre. A nyilvánosság számára 2009. április 14-ig lesz lehetőség frissítésre, azt követően, 2014. április 8-ig pedig már csupán a biztonsági frissítések lesznek nyilvánosan elérhetőek. Az egyéb javítások csak azoknak a cégeknek lesz letölthető/feltelepíthető, amelyek külön megállapodást kötöttek a Microsofttal – ezekért természetesen ekkor már fizetni kell.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés