Connect with us

technokrata

USB 3.0 – kettészakad a standard?

Laptop

USB 3.0 – kettészakad a standard?

Megismétlődik a DVD+/- és a HD DVD / Blu-ray harca?

2009-ben debütál a piacon az univerzális soros busz, közismertebb nevén USB harmadik generációs standardja – ám a körülötte kialakulni látszó piaci vita rányomhatja bélyegét a terjedés tempójára. A másodpercenként 4,8 gigabites adatátviteli sebességet kínáló USB 3.0 ugyanis ugyanannak az USB Implementers Forumnak a „gyermeke”, mely az egész szabványt létrehozta még 1995-ben. Többek között az Intel alapításával.

De miért is fontos ez? Nemrég egy AMD-közeli forrás arról panaszkodott, hogy a nagy rivális nem adja ki a teljes specifikációt azon cégek számára, amelyek a CPU és/vagy a chipkészletek piacán versenyben van az Intellel. Ennek eredményeként az AMD, az Nvidia, a Via Technologies (néhány ismertebb név az érintett cégek közül) kénytelenek lehetnek saját USB szabványt alkotni – vagyis a harmadik generációval kettészakadhat az USB-s tábor. Annyira valós veszély ez, hogy az AMD-hez közeli forrás szerint a vállalat már el is kezdte a fejlesztést. Az alternatív specifikációval kapcsolatos találkozót ezen a héten tartják az érintett cégek.

Hivatalosan sem az Advanced Micro Devices, sem az Intel nem kívánta kommentálni az értesüléseket. Ez utóbbi a következő közleménnyel állt a világ elé: „Ahogyan az USB előző generációinál, az Intel most is keményen dolgozik azon, hogy az iparág számára elérhetővé tegye a teljes leírást, a lehető legkisebb késedelmet okozva, hogy ezzel is elősegítse az USB 3.0 minél szélesebb körű alkalmazásba vételét.” Az AMD és az Nvidia szerint azonban a „lehető legkisebb késedelem” nagyjából hat-kilenc hónapos várakozást jelent, addig pedig az Intel gyakorlatilag a markában tarthatja a piacot.

A vita tulajdonképpen a vezérlőn megy. Ezt az Intel fejleszti (ahogyan korábban is), és saját tulajdonának tekinti – addig pedig nem adja áldását a standardra alapuló eszközök terjesztésére, ameddig azok nem kapták meg az Intel által létrehozott vezérlőt. Ez utóbbival azonban még nem készültek el a vállalatnál, és az emiatt jelentkező késlekedés miatt orrol néhány másik hardverfejlesztő és -gyártó cég – állítja az Intel. „Ha még nem kész specifikációt adunk át az embereknek, akkor ők erre fogják alapozni új chipkészleteiket, aminek az lesz a vége, hogy inkompatibilis termékek jönnek létre. Ezt az Intel szeretné elkerülni.” – nyilatkozták a vállalatnál – „Nem teszünk semmit sem másként, mint ahogyan azt a 2.0-s és 1.1-es USB esetén tettük.”Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle