Connect with us

technokrata

Pöccre indul a Windows 7 – vagy mégsem?

Laptop

Pöccre indul a Windows 7 – vagy mégsem?

A Microsoft igyekszik mindent megtenni a zökkenőmentes átállás érdekében, de a projekt sikere nem csak rajta múlik…

A hét elején már írtunk arról, hogy a Windows 7 kapcsán más (marketing)stratégiát követ a Microsoft, mint a Windows Vista esetében. Ennek egyik lényeges eleme, hogy – a fejlesztők ígérete szerint – az évtized végén megjelenő operációs rendszer kiadásának időpillanatában is már megfelelő minőségben tudja majd futtatni a programokat. Azokat a programokat, amik egyébként Vistán is működnek – Redmond ugyanis ígéretet tett arra, hogy a jelenlegi desktop operációs rendszerrel kompatibilis szoftverek zökkenőmentesen használhatók lesznek majd Windows 7 környezetben.

Egyik sarkalatos pontja az ígéret teljesítésének, hogy a hardverfejlesztők időben hozzájuthassanak minden olyan információhoz, ami az új operációs rendszerrel való zökkenőmentes együttműködéshez szükséges. Éppen ezért a Microsoft már most arra hívja fel a független hardverforgalmazók figyelmét (independent hardware vendor – IHV), hogy amint elérhető lesz a Windows 7 bétaváltozata, teszteljék, és a kapott eredményeket használják fel végleges meghajtóprogramjaik elkészítésében. Ezzel azonban csak a probléma 50 százaléka lett megoldva – a másik felét az IHV-k adják, amelyek közül szinte biztos, hogy nem mindegyik fordít annyi erőfeszítést hardvereihez tartozó driverei átvizsgálásába, továbbfejlesztésébe, mint amennyi szükségeltetne. Tény viszont, hogy Redmond ezek után moshatja kezeit, hiszen nem rajta múlik a megfelelő meghajtóprogramok elkészítése.

Nem meglepő ugyanakkor, hogy nem mindegyik fejlesztő/gyártó vállalat fordít erre külön erőforrást. Napjainkra az a furcsa helyzet állt elő, hogy a régi asztali operációs rendszert (Windows XP) is sokan használják, emellett oda kell figyelni az aktuális OS (Windows Vista) alá írt driverek update-elésére – és ehhez jön még a harmadik platform (Windows 7). Ez pedig annak a cégnek, aki néhány USB-s tárolónál több/bonyolultabb hardvereszközt fejleszt, már komoly programozói befektetést jelent. Ami vagy újabb emberek felvételével (nagyobb költség), vagy régebbi projekteken dolgozók átcsoportosításával (romló visszafele mutató kompatibilitás) jár. Illetve azzal, hogy – megint – nem készülnek el időre a meghajtóprogramok.

Ha belegondolunk abba, hogy 2009 végére, 2010 elejére várható a Windows 7 megjelenése, akkor belátható, hogy idővel sem állnak olyan fényesen a fejlesztők – ez a szűk másfél/két év komoly munkát igényel az IHV-ktől.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle