Connect with us

Hirdetés

technokrata

Pöccre indul a Windows 7 – vagy mégsem?

Laptop

Pöccre indul a Windows 7 – vagy mégsem?

A Microsoft igyekszik mindent megtenni a zökkenőmentes átállás érdekében, de a projekt sikere nem csak rajta múlik…

A hét elején már írtunk arról, hogy a Windows 7 kapcsán más (marketing)stratégiát követ a Microsoft, mint a Windows Vista esetében. Ennek egyik lényeges eleme, hogy – a fejlesztők ígérete szerint – az évtized végén megjelenő operációs rendszer kiadásának időpillanatában is már megfelelő minőségben tudja majd futtatni a programokat. Azokat a programokat, amik egyébként Vistán is működnek – Redmond ugyanis ígéretet tett arra, hogy a jelenlegi desktop operációs rendszerrel kompatibilis szoftverek zökkenőmentesen használhatók lesznek majd Windows 7 környezetben.

Egyik sarkalatos pontja az ígéret teljesítésének, hogy a hardverfejlesztők időben hozzájuthassanak minden olyan információhoz, ami az új operációs rendszerrel való zökkenőmentes együttműködéshez szükséges. Éppen ezért a Microsoft már most arra hívja fel a független hardverforgalmazók figyelmét (independent hardware vendor – IHV), hogy amint elérhető lesz a Windows 7 bétaváltozata, teszteljék, és a kapott eredményeket használják fel végleges meghajtóprogramjaik elkészítésében. Ezzel azonban csak a probléma 50 százaléka lett megoldva – a másik felét az IHV-k adják, amelyek közül szinte biztos, hogy nem mindegyik fordít annyi erőfeszítést hardvereihez tartozó driverei átvizsgálásába, továbbfejlesztésébe, mint amennyi szükségeltetne. Tény viszont, hogy Redmond ezek után moshatja kezeit, hiszen nem rajta múlik a megfelelő meghajtóprogramok elkészítése.

Nem meglepő ugyanakkor, hogy nem mindegyik fejlesztő/gyártó vállalat fordít erre külön erőforrást. Napjainkra az a furcsa helyzet állt elő, hogy a régi asztali operációs rendszert (Windows XP) is sokan használják, emellett oda kell figyelni az aktuális OS (Windows Vista) alá írt driverek update-elésére – és ehhez jön még a harmadik platform (Windows 7). Ez pedig annak a cégnek, aki néhány USB-s tárolónál több/bonyolultabb hardvereszközt fejleszt, már komoly programozói befektetést jelent. Ami vagy újabb emberek felvételével (nagyobb költség), vagy régebbi projekteken dolgozók átcsoportosításával (romló visszafele mutató kompatibilitás) jár. Illetve azzal, hogy – megint – nem készülnek el időre a meghajtóprogramok.

Ha belegondolunk abba, hogy 2009 végére, 2010 elejére várható a Windows 7 megjelenése, akkor belátható, hogy idővel sem állnak olyan fényesen a fejlesztők – ez a szűk másfél/két év komoly munkát igényel az IHV-ktől.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés