Connect with us

technokrata

Olcsó notebook a Sony-tól?

Laptop

Olcsó notebook a Sony-tól?

A gyártó eddig kényesen ügyelt arra, hogy prémiumkategóriába tartozó noteszgépeket készítsen. Eddig…

Tajpejben, Tajvan fővárosában mutatta be a Quanta Computer legújabb noteszgépét, a Via Openbook prototípust. A Wimax Expo kiállításon leleplezett masina egyik legfontosabb jellemzője, hogy a legkisebb x86-os processzorgyártó fejlesztését, a Via C7-M CPU-ját használja – ebből is egy 1,6 GHz-es órajelű modellt rakott a szerződéses gyártó a laptopba.

A nagy érdekesség azonban nem is elsősorban ez, hanem az, hogy gyártóként a Sony Electronics volt megjelölve. A Quanta vezérigazgatója nem kívánta kommentálni, miért szerepelt a japán vállalat neve a hordozható számítógép mellett, így azonnal fel is röppent a híresztelés, hogy a Sony be kíván szállni erre a piacra, mégpedig a Via processzorainak és az Openbook platformnak az alkalmazásával.

Számos céggel áll kapcsolatban a Quanta: mobil számítógépeket többek között a Dell és a HP számára is készít. No és természetesen a Sony számára is. Az eddigi ultraolcsó laptopok bőven 1000 dolláros áron (sőt, többnyire 500 dollárnál is olcsóbban) kerültek forgalomba. Ismeretes, hogy a távol-keleti vállalat Vaio családba tartozó noteszgépei nem alacsony árukról – a legolcsóbb példányt az Egyesült Államokban 1040 dollárért vesztegetik -, hanem jó minőséget sugalló kialakításukról voltak ismertek, tehát egy ilyen lépés mindenképpen a Sony stratégiájának változását jelezné.

Történne mindez úgy, hogy az óriásvállalat egyik igazgatója az év elején még „leszólta” az olyan olcsó rendszereket, mint az Eee PC. A „legalja verseny” jelzővel illette az itt dúló piaci versengést, amelyben a szereplők a Sony vezetője szerint nem elég innovatívak. Szavaiból arra következethetett a téma iránt érdeklődő, hogy a japán cég nem fog beszállni ezeknek a kis gépeknek a fejlesztésébe/gyártásába, ezért meglepő a Quanta bemutatója.

Openbook
Mit tartalmaz a referencia-leírás? Maximum 2 GB memóriát, 80 GB merevlemezt, gigabites Ethernet csatlakozót, vezetékmentes vezérlőt (Wi-Fi, Wimax, HSDPA, EV-DO/W-CDMA), 2 megapixeles webkamerát, memóriakártya-olvasót, négycellás akkumulátort. Az Openbook laptopoknak a Via közlése értelmében 1 kilogrammos tömegnél könnyebbnek kell lenniük.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák