Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsó notebook a Sony-tól?

Laptop

Olcsó notebook a Sony-tól?

A gyártó eddig kényesen ügyelt arra, hogy prémiumkategóriába tartozó noteszgépeket készítsen. Eddig…

Tajpejben, Tajvan fővárosában mutatta be a Quanta Computer legújabb noteszgépét, a Via Openbook prototípust. A Wimax Expo kiállításon leleplezett masina egyik legfontosabb jellemzője, hogy a legkisebb x86-os processzorgyártó fejlesztését, a Via C7-M CPU-ját használja – ebből is egy 1,6 GHz-es órajelű modellt rakott a szerződéses gyártó a laptopba.

A nagy érdekesség azonban nem is elsősorban ez, hanem az, hogy gyártóként a Sony Electronics volt megjelölve. A Quanta vezérigazgatója nem kívánta kommentálni, miért szerepelt a japán vállalat neve a hordozható számítógép mellett, így azonnal fel is röppent a híresztelés, hogy a Sony be kíván szállni erre a piacra, mégpedig a Via processzorainak és az Openbook platformnak az alkalmazásával.

Számos céggel áll kapcsolatban a Quanta: mobil számítógépeket többek között a Dell és a HP számára is készít. No és természetesen a Sony számára is. Az eddigi ultraolcsó laptopok bőven 1000 dolláros áron (sőt, többnyire 500 dollárnál is olcsóbban) kerültek forgalomba. Ismeretes, hogy a távol-keleti vállalat Vaio családba tartozó noteszgépei nem alacsony árukról – a legolcsóbb példányt az Egyesült Államokban 1040 dollárért vesztegetik -, hanem jó minőséget sugalló kialakításukról voltak ismertek, tehát egy ilyen lépés mindenképpen a Sony stratégiájának változását jelezné.

Történne mindez úgy, hogy az óriásvállalat egyik igazgatója az év elején még „leszólta” az olyan olcsó rendszereket, mint az Eee PC. A „legalja verseny” jelzővel illette az itt dúló piaci versengést, amelyben a szereplők a Sony vezetője szerint nem elég innovatívak. Szavaiból arra következethetett a téma iránt érdeklődő, hogy a japán cég nem fog beszállni ezeknek a kis gépeknek a fejlesztésébe/gyártásába, ezért meglepő a Quanta bemutatója.

Openbook
Mit tartalmaz a referencia-leírás? Maximum 2 GB memóriát, 80 GB merevlemezt, gigabites Ethernet csatlakozót, vezetékmentes vezérlőt (Wi-Fi, Wimax, HSDPA, EV-DO/W-CDMA), 2 megapixeles webkamerát, memóriakártya-olvasót, négycellás akkumulátort. Az Openbook laptopoknak a Via közlése értelmében 1 kilogrammos tömegnél könnyebbnek kell lenniük.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés