Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lépéshátrányba kerül az Intel?

Laptop

Lépéshátrányba kerül az Intel?

Többszintű technikai problémák a chipgyártónál – az AMD kihasználhatja a lehetőséget.

Múlt héten jelentette be a világ legnagyobb, x86-os processzorokat fejlesztő és gyártó vállalata, hogy igaznak bizonyultak azok a médiaértesülések, miszerint a régóta várt Centrino 2 mobilplatform megjelenése technikai problémák miatt csúszni fog. Az eredetileg az idei év második negyedére tervezett debütálás így nagyjából három hónappal később következhet be; az Intel közlése szerint az iskolakezdési időszakra készen fognak állni (legalábbis az észak-amerikai kontinensen).

Május-június – erre az időpontra várták korábban a Montevina kódnévre hallgató mobilplatform megjelenését. Időközben azonban több ponton is problémája akadt az Intelnek a technika véglegesítésével. Egyrészt az egyesült államokbeli FCC (Szövetségi Hírközlési Hatóság) az új vezetékmentes hálózati vezérlő hitelesítésével kapcsolatban kifogásokat fogalmazott meg, másrészt a GM45 chipkészlet integrált grafikus magja is problémásnak bizonyult. Emiatt a vállalat úgy döntött, hogy elhalasztja a bemutatót – egészen július 14-ig.

Connie Brown, az Intel egyik szóvivője nemrég így nyilatkozott a témát illetően: „Július 14-én mutatjuk be új Core 2 Duo és Core 2 Extreme mobilprocesszorainkat, illetve megkezdjük egyes chipkészleteink szállítását. A teljes Centrino platform nagymennyiségű szállítása néhány héttel később kezdődik meg: augusztus első hetében. Ezeket az extra napokat arra használjuk fel, hogy két, a chipkészlettel és az integrált grafikával kapcsolatban felmerült problémát megoldjunk, illetve kijavítsuk azokat a hibákat, amiket vezetékmentes antennáink tesztelésével kapcsolatban követtünk el.”

Az AMD-nek áll a nyár?
Nagyon jól jött ez a lélegzetvételnyi idő az Intel legfőbb riválisának. A mobilfronton amúgy sem igazán remekelő AMD így nagy versenytársa előtt debütálhat megújult platformjával, a Pumával. Igaz, pár nappal a tajvani Computex kezdete előtt sem lehetett még tudni, hogy vajon bemutatkozik-e a távol-keleti kiállításon az AMD fejlesztése.

Biztos ugyanakkor, hogy milyen technikai paraméterekkel mutatkozik be az újdonság a piacon. A Puma Turion Ultra processzorokra alapulva jelenik meg, illetve egy integrált Mobility Radeon 3200-as grafikus chipet is tartalmazni fog – no és természetesen Wi-Fi lapkát. Lehet különálló grafikus vezérlőkkel szerelten is Pumát kapni majd; ez esetekben az Ati Mobility Radeon 3450-es, 3650-es és 3850-es kártyák biztosítják a 3D-s megjelenítést. Az SSD tömeges megjelenésére ugyanakkor nem szabad számítani: a magas árak miatt az AMD még nem kívánt nagy mennyiséget berendelni a memórialapú háttértárolókból.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés