Connect with us

Hirdetés

technokrata

10 colos laptop, 37 ezerért

Laptop

10 colos laptop, 37 ezerért

Átszámítva nincs 40 ezer forint a legnagyobb-legkisebb hordozható számítógép.

Az OLPC valóban forradalmat indított el a kicsi és olcsó noteszgépek területén – konkrétan először létrehozta a kategóriát, majd (tervezési, financiális és gyártási problémák miatt) „átengedte” a terepet az ismert(ebb) gyártóknak. Az Asus Eee PC-je aztán szépen be is gyűjtötte az első néhány (száz)ezer vásárlót, majd a többi, notebookgyártásban érdekelt vállalat is ráharapott a bizniszre. Az elmúlt szűk háromnegyed év alatt rengeteg 7 colos kijelzővel szerelt példány látott napvilágot, sőt, nemrég bejelentették a 9 col méretűeket is. Az Asus azonban ezt már közel félezer dollárért vesztegeti, ami elég messze van az olcsó laptop koncepciójától.

Éppen ezért számít jelentős hírnek, hogy az Inventec előrukkolt saját, V10-es laptopjával, mely egyelőre ugyan csak Kínában kapható, ott viszont meglepően alacsony áron, 1600 jüanért (nagyjából 230 dollár, 37 ezer forint). Ezért a pénzért pedig a felhasználó egy 10,1 colos kijelzőt kap – ám a szigorú költségvetés miatt a többi paraméterét tekintve már nem teljesít ilyen jól a kis masina. Processzor gyanánt a Via egyik 1 GHz-es C3 CPU-ja dolgozik benne, ami nem éppen teljesítményéről ismert (viszont legalább keveset fogyaszt). Kevéskének tűnik 128 MB-nyi memóriája is, szerencsére ez bővíthető; illetve winchesterének kapacitása sem eget verő: 20 GB.

Hálózati csatlakozás tekintetében is lenne még hova fejlődnie a V10-nek: mindössze vezetékes Ethernet csatlakozásra képes. A Wi-Fi kapcsolatot biztosító modul már túl drágának bizonyult ahhoz, hogy beleférjen ebbe az árba. Szerencsére két USB-s port azért helyet kapott a burkolaton.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés