Connect with us

Hirdetés

technokrata

Blu-ray a hétköznapi PC-kben

Laptop

Blu-ray a hétköznapi PC-kben

Lassan megkezdődik a kéklézer térhódítása.

Miután az év elején a Time Warner bejelentette, hogy a Blu-ray szabvány mellé áll, a Toshiba-féle HD DVD gyorsan kihalt. Ez a siker azonban mégsem hozta el a BD korszakát, mivel még az asztali eszközök is igencsak drágák – a számítógépekbe szerelt meghajtókról már nem is beszélve. És habár az árcsökkenés folyamatos, korábbi elemzések szerint a következő évtized elejére válik csak általánossá ennek a médiumnak a hétköznapi elterjedése.

A folyamat azonban már idén beindul(hat). A távol-keleti Digitimes állítása szerint „nemzetközi PC-gyártók” az idei év második felére tervezik az első olyan, mainstream piac számára készített számítógépek megjelentetését, melyek BD ROM meghajtót tartalmaznak. Ezek révén írni még nem, de olvasni már lehet a következő generációs optikai adattároló szabvány lemezeit. Az írókra viszont még várni kell; mivel ezek esetében mind a hardver, mind az írható lemez meglehetősen költséges „szórakozás”, amit a hétköznapi vásárlók még nem tudnak/akarnak megfizetni.

Napjainkban egyébként a számítógépekbe szánt meghajtókat gyártó cégek közül a Prioneer áll a leginkább baráti viszonyban a BD-meghajtókkal, emellett még a Hitachi-lG Data Storage (HLDS) is jelentős BD ROM támogató. Nemrég pedig a Lite-On is bejelentette, hogy elkezdi ezen drive-ok nagymennyiségű előállítását még idén, a harmadik negyedévben.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés