Connect with us

technokrata

Az Nvidia új videokártyái

Laptop

Az Nvidia új videokártyái

És persze megint változik az elnevezési séma.

Nemrég írtunk az ATI új videokártyáiról, de úgy tűnik, hogy az általában uborkaszezonnak minősülő nyár idén komoly csatározásokkal fog telni – videokártya fronton is. A minap ugyanis az Nvidia is beszámolt új fejlesztéseiről, melyek debütálását szintén az év közepére időzítette a vállalat. Talán a globális felmelegedés miatt kevesebben mennek nyaralni, és már érdemes az otthonmaradókra alapozni – ezt nem lehet tudni, de tény: az Nvidia sem ül a babérjain.

Két új GPU-t bocsát majd útjára a vállalat: ezek a GTX260 és GTX280 kódnevet viselik. Az alacsonyabb számú képviseli a középszintet, ami korábban GTS jelzésű volt, míg a 280-as lesz a nagyobb teljesítményű. Ez utóbbiban 240 darab stream processzor dolgozik, 602 MHz-es órajelen. A központi órajel 1296 MHz, míg a memóriák 1107 MHz-en futnak majd. Szemben az ATI fejlesztésével, a legerősebb kártyán is csak GDDR3 modulok találhatók, ezekből 1 GB-nyi várja az adatokat. A GPU és a memória között 512 bites interfész biztosítja a kapcsolatot. 10,5 colos fizikai mérettel rendelkezik majd; ez a megabestia 236 wattos maximum fogyasztást produkál.

A kisebbik testvér ugyanazt a chipet kapja, lebutítva. Ehhez már „csak” 192 stream processzor tartozik, és „csupán” 896 MB-nyi GDDR3 memória. 576 MHz-es SP, 999 MHz-es mag- és 896 MHz-es memória-órajel jellemzi ezt a példányt, amely fizikai paraméterét tekintve ugyanakkora, mint a másik, de „csak” 182 wattos fogyasztással bír. A GPU egyébként 576 négyzetmilliméteres felülettel bír, legalábbis ha a TSMC 65 nanométeres gyártási eljárásával készül.

A GTX260 450 dolláros áron kerül forgalomba, míg a nagyobb (az Nvidia állítása szerint 25 százalékkal több) teljesítményt nyújtó 600 dollárnál is drágábban lesz megvásárolható. Ez valószínűleg felhajtja majd az átlagos videokártya-eladási árat.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom