Connect with us

technokrata

Az ATI új videokártyái

Laptop

Az ATI új videokártyái

Hivatalos információk: GDDR5 és csökkentett méret.

„A masszív megachipek napjai véget értek. A piacon először kínálunk GDDR5 memóriákat alkalmazó megoldást következő generációs architektúránk mellett, mellyel az AMD tovább tudja növelni a teljesítményt, és költséghatékonyabb GPU-kkal jelenik meg a piacon.” – mondta Rick Bergman, az AMD grafikus termékcsoportért felelős részlegének vezető alelnöke a hét közepén.

A marketingszöveget elhagyva: megjelenik a GDDR5 memóriatípus a hétköznapi felhasználók számára tervezett videokártyákon, reagálva a grafikus kártyák támasztotta hatalmas sávszélesség-igényekre. Nem csak hogy magasabb órajelet lehet ezáltal a memóriának biztosítani, de olyan funkcionalitásbeli bővülést is hoz az új chip alkalmazása, mint a hibaészlelő eljárás. Bergman szerint azért volt a GDDR5 az ideális választás, mivel úgy akarták növelni a teljesítményt, hogy a fogyasztás ne ugorjon meg drámai mértékben. Ehhez olyan memóriagyártókkal kellett együtt dolgoznia az ATI-nak, mint a Samsung, Hynix és Qimonda.

Az első, újgenerációs videokártyákon az ez utóbbi vállalat fejlesztette memóriachipek dolgoznak majd. Tudni kell, hogy a Quimonda 512 Mb-es GDDR5 chipeket kínál, 3,6, 4 és 4,5 GHz-es órajeleken. A GDDR3-hoz képest megnövekedett kivezetésszámmal, ami azt jelenti, hogy bonyolultabb NYÁK-ot kell a videokártyagyártóknak alkalmazniuk – ez pedig árnövelő tényező.

Innen-onnan
Különböző médiajelentésekből további információk is „összeollózhatók”, amiket azonban még nem erősített meg hivatalosan az ATI. Ezek szerint 55 nm-es gyártási eljárással készülnek majd a GPU-k, amik a fogyasztás tekintetében mindenképpen pozitívan fognak hatni. 480 egyesített shader processzor (vagy 96 darab ötutas VLIW processzor, ha úgy jobban tetszik) alkotja majd a feldolgozóegység fő részét, mely mellé 32 textúrázó és 16 renderelő egység tartozik. Emellett újgenerációs videomotort is kapnak a chipek, a memóriával pedig 256 bites interfészen keresztül kommunikálnak majd.

Különböző források szerint az ATI két kártyát dob a piacra indításképpen. A Radeon HD 4870 1 GB-nyi GDDR5 memóriát kap, míg a 4850-es 512 MB-nyi GDDR3-mal rendelkezik majd. Az első ára 350, a másodiké 250 dollár körül alakul, vagyis itthon nagyjából 65-70 ezer és 45-50 ezer forint környékén indítanak az új modellek. Nem ezek lesznek ugyanakkor az abszolút teljesítménybajnokok: nem kizárt, hogy egy Radeon HD 4870 X2 – a korábbi generációkkal analóg módon két GPU-s kialakításban – is megjelenik valamivel később.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom