Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az EU nem bízik a Microsoftban

Laptop

Az EU nem bízik a Microsoftban

Megvizsgálják, vajon tartja-e szavát Redmond.

Nemrég jelentette be a Microsoft, hogy Office irodai programcsomagja natívan támogatni fogja a rivális nyílt dokumentumformátumot. A redmondi alkalmazások képesek lesznek nem csak megnyitni, hanem szerkeszteni és menteni is az Open Document Formatban (ODF) mentett állományokat. Tegnap az Európai Bizottság bejelentette, hogy meg foga vizsgálni a Microsoft lépését: vajon a döntés eredményeképpen növekszik-e a felhasználók választási lehetősége.

Nem önszántából döntött a Microsoft az ODF teljes körű támogatása mellett. Az európai kormányzati szervek egyre nagyobb része tér át valamilyen nyíltforrású irodai szoftverre, és nem csak annak ingyenessége miatt. Erősek ugyanis a félelmek abban a tekintetben, hogy a Microsoft alkalmazta zárt formátumok hosszú távon nem biztosítanak átjárhatóságot az adatok számára. Redmond ezzel a lépéssel legalább az utóbbi aggályokat ki tudja védeni, hiszen így nem szükséges lecserélni az Office-t csak azért, hogy a felhasználók élhessenek az ODF nyújtotta előnyökkel.

„A bizottság ki fogja vizsgálni, hogy az Office-ban való Open Document Format bejelentett támogatása jobb kompatibilitást eredményez-e, és lehetővé teszi-e a felhasználók számára dokumentumaik feldolgozását és cseréjét az általuk választott szoftvertermékkel.” – olvasható az EB hivatalos közleményében. Mindez a Microsofttal együttműködésben zajlik majd: a vállalat termékmenedzsere, az együttműködő-képességért és standardokért felelős részleg egyik vezetője, Tom Robertson a tegnapi nap során közölte, hogy folyamatos párbeszédben vannak az európai intézménnyel, és így a vizsgálat során minden információt biztosítani fognak a bizottság számára.

És hogy az adaptálásra mikor is kerül sor? Az Office 2007 a következő év első felében válik ODF-késszé, akkor fogja olyan szinten támogatni a formátumot, mint a natív Open XML-t. A felhasználók ezt követően saját tetszésüknek megfelelően választhatják ki, melyiket akarják alapértelmezett dokumentumformátumként használni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés