Connect with us

Majdnem összeomlott a videokártya-piac

Laptop

Majdnem összeomlott a videokártya-piac

Durva esés következett be az év elején.

A Jon Peddie Research piackutató cég felmérése szerint katasztrofálisan alakult a videokártya-gyártók számára az idei év első negyedéve. Azok után, hogy a tavalyi év utolsó három hónapjában rekordokat döntögettek a különálló grafikus vezérlők eladásai, 2008 első három hónapjában hatalmasat zuhantak a szállítási mennyiségek. És ennél talán még fontosabb, hogy az átlagos eladási ár tovább esett: míg 2007 harmadik negyedévében 257 dollár volt, a rákövetkező hasonló időszakban már csak 169 dollár, az év elején pedig történelmi mélyponton, 145,6 dolláron állapodott meg a grafikon.

Mintegy 94,88 millió grafikus vezérlő került leszállításra az idei év első negyedévében, áll a JPR jelentésében. Ebből 62,3 millió jutott az asztali PC-k számára, és 32,6 millió került a mobil számítógépekbe. Az előbbi szegmensből azonban csupán 24,4 millió volt a diszkrét, különálló termék, a többit az integrált megoldások tették ki. Habár ez jóval több a 2007-es év hasonló időszakához képest (akkor 20,6 millió darabot értékesítettek), a szokásos néhány százalékos visszaeséshez képest majdnem 23 százalékkal kevesebb eladott videokártyát jelent, az elmúlt év végéhez viszonyítva.

Tudni kell, hogy az év első néhány hónapjában a karácsonyi kiköltekezés miatt jóval kevesebb az elektronikai eszközökre fordított vásárlói keret. Ez a trend régóta ismert, és számolnak is vele a forgalmazók – ám ekkora mértékű visszaesést nem terveztek, a csökkenés a piac minden érintett szereplőjét meglepte. Hiába tudtak majdnem 4 millió darabbal több grafikus vezérlőt eladni az egy évvel korábbi, hasonló időszakhoz viszonyítva, az átlagos ár esése miatt alig 0,25 százalékkal tudták növelni a bevételeket a vállalatok.

Nem történt ugyanakkor változás a pozíciókat illetően: az Nvidia továbbra is a piac 65 százalékát tudhatja magáénak a diszkrét videokártyákat illetően, az Ati pedig a maradék 35 százalékkal kell, hogy beérje.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom