Connect with us

Hirdetés

technokrata

Esik a Windows ára

Laptop

Esik a Windows ára

A Microsoft jelentős csökkentésre szánta el magát.

Mint írtuk, Redmond idén nyáron tervezi beszünteti a Windows XP hivatalos, mindenki számára igénybe vehető terjesztését. Tavaly ősszel azonban nem várt szegmensben bontakozott ki új igény az operációs rendszer iránt: az ultra olcsó, relatíve kis teljesítményű és méretű laptopok piacán – mint amilyen például az Asus Eee PC-je. Ezek a masinák ugyanis túl „gyengék” a Windows Vistához, de a korábbi asztali operációs rendszer tökéletesen elmuzsikál rajtuk.

Éppen emiatt döntött úgy a Microsoft, hogy ezeknek a hordozható számítógépeknek egészen 2010-ig biztosítani fogja a Windows XP licencelhetőségét. Annak érdekében, hogy az ingyenes Linux disztribúciókkal fel tudja venni a versenyt a zárt forrású, és így fizetős OS, a Bill Gates alapította cég nemrég szokatlan döntésre szánta el magát: bejelentette, hogy jelentős mértékben csökkenteni fogja a Windows XP-k árát. A legtöbb ilyen kis laptopon ugyanis valamilyen Linux fut, pont azért, mert egy 2-400 dolláros masina árába egyszerűen már nem fér bele egy teljes Windows-os licenc.

A kiszivárgott információk szerint kétféle árat érvényesít a piac ezen szegmenségben a Microsoft. 26 dollárt kér egy licencért a fejlődő országokban értékesített olcsó notebookokra való telepítés után, míg a világ többi részén ugyanez 32 dollárjába kerül a forgalmazónak (illetve végül a vásárlónak). A mostani, gyenge dollárt alapul véve még a magasabb ár sem jelent többet 5200 forintnál – ennyiért pedig jogtiszta, eredeti Windows XP-t kap a vásárló a pénzéért.

Nem osztogatja azonban „csak úgy” a licenceket a Microsoft: bizonyos hardveres követelményeknek meg kell felelnie a befogadó számítógépnek. Operatív tárának kapacitása például nem haladhatja meg az 1 GB-ot, képernyőjének mérete pedig 10,2 colnál kisebb kell legyen. Emellett csupán egymagos processzor lapulhat a burkolat alatt, ami (hivatalosan) nem is működhet 1 GHz-esnél nagyobb órajelen. Winchesterkapacitásra is hozott kritériumot Redmond: az olcsó Windows XP-s számítógép merevlemeze nem fogadhat be 80 GB-nál több adatot. Ami viszont talán az egyik legfájóbb pont: ha érintőképernyővel rendelkezik, akkor továbbra is csak teljes árért lehet az OS-t megvenni hozzá.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés