Connect with us

technokrata

Átnevezéssel „gyorsítanak” a videokártya-fejlesztők

Laptop

Átnevezéssel „gyorsítanak” a videokártya-fejlesztők

A gyorsabbnak tűnő grafikus vezérlő valójában nem is az.

Egy éve írtunk arról, hogy az IT-s márkanevek a felhasználók többségének nehézséget okoznak az eligazodást illetően – sajnos ez a helyzet azóta sem változott. Nemrég az Nvidia ismerte el, hogy saját, Geforce videokártyáinak elnevezési sémája zavaró – alig egy héttel azután, hogy a korábbi Geforce 8800 GS grafikus vezérlőből 9600 GSO lett. Nagy valószínűséggel tehát a jövőben sem várhatunk változást e téren, érthető okokból. A fenti példánál a magasabb számozású terméket újabbnak, gyorsabbnak gondoljuk, és hajlamosabbak vagyunk inkább azt megvenni, mint az eggyel korábbi generációt. Egy ilyen átnevezés pedig sokkal olcsóbb a gyártónak, mint teljesen új grafikus vezérlővel megjelenni a piacon.

„Látjuk a kihívást – felhasználói oldalról szükség van az egyszerűsítésre, ez nem is kérdés. Úgy hisszük, az emberek, akik ismerik és értik a Geforce márkanevet, meg vannak elégedve vele. De ha szélesebb vásárlóközönséget nézünk, nem kétséges, hogy meg kell oldanunk ezt a problémát.” – mondta Roy Taylor, az Nvidia üzleti fejlesztésekért felelős részlegének alelnöke egy, a Gamesindustry.biz website-nak adott interjújában.

Az új generáció megint bekavart
Akkor kezdődött a Geforce 8-as család kapcsán a korábbihoz hasonló zavarodottság a piacon, amikor megjelent a G92-es GPU, és az Nvidia ezzel felfrissítette kínálatát. Több olyan Geforce 8800-as videovezérlő debütált a boltok polcain, amelyek az elnevezés miatt nagyobb teljesítményűnek tűntek, ráadásul alacsonyabb áron kínálták magukat. A Geforce 9-es család piacra lépésével pedig még komplikáltabb lett a kép: a Geforce 9600 GSO és 9800 GTX modelleknél például nagyjából ugyanazt a teljesítményt kapjuk, mint az egy generációval ezelőtti, hasonló elnevezésű termékeknél. Ráadásul az új videokártyák nem (sok) új képességgel lettek felruházva.

Bosszantó ugyanakkor, hogy a nagy mértékben megegyező videokártyáknak csak az újabb kiadásaihoz frissíti driverét az Nvidia. Az utolsó hivatalos, Geforce 8 WHQL driver 32 bites Windows Vista alá december 20-án jelent meg, még a tavalyi évben. Ezzel szemben a Geforce 9-es április elsején kapta meg legfrissebb meghajtóprogramját.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

önmagát fertőtlenítő kilincs
Mate 20 X

SmartPhone

Megérkezett a Huawei első 5G-s okostelefonja

2019. október 19. szombat
wifi 6

Kütyük

Megérkezett a Wifi 6, amely kisimítja ráncainkat

2019. október 17. csütörtök
nokia android frissítés hmd global

SmartPhone

Megkezdődött a Nokia okostelefonok android frissítése

2019. október 16. szerda

Dotkom