Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsóbb chipek, nagyobb szilíciumszeletek

Laptop

Olcsóbb chipek, nagyobb szilíciumszeletek

A félvezetőipar óriásai összefogtak.

Az Intel Corporation, a Samsung Electronics és a TSMC bejelentették, hogy a jövőben közösen támogatják az egész iparágat érintő, 450 milliméteres szilíciumostyákra (wafer) történő áttérést. A tervek szerint a tesztek 2012-ig befejeződnek, az éles átállás pedig ekkor kezdődik. A kitűzött időpontig a vállalatok közösen lépnek fel annak érdekében, hogy az összes szükséges alkotóelem, infrastruktúra és fejlesztés készen álljon a váltásra.

A nagyobb waferek használata segíti a félvezető termékek olcsóbb előállítását. A 450 mm-es waferek szilícium felülete és a rajtuk található chipek száma kétszer akkora, mint a 300 mm-es szilíciumostyákon található. Nemcsak az egy chip előállítására jutó költség csökken a nagyobb ostyáknak köszönhetően, hanem az erőforrások felhasználása is hatékonyabbá válik. A 200mm-es technológiát felváltó 300mm-es ostyahasználat például segített csökkenteni a légszennyezést, a globális felmelegedést előidéző gázkibocsátást és a vízfelhasználást. A 450mm-es szilíciumszeletek további csökkenést jelentenek majd.

Korábban az következő, nagyobb ostyaméretre való átállás tradicionálisan tíz évenként zajlott. A 300 mm-es wafereket például 2001-ben kezdték használni, éppen egy évtizeddel a korábbi 200 mm-es szilíciumszeletekkel dolgozó gyártó egységek 1991-es bemutatása után. A korábbi fejlődési ütemet fenntartva az Intel, a Samsung és a TSMC megállapodtak abban, hogy 2012 a megfelelő időpont a 450 mm-re való átállás megkezdéséhez. Az ilyen méretre való átállás és az alkotóelemek integrálsásának összetettségét tekintve, a vállalatok felismerték, hogy az időpont pontos meghatározása kritikus fontosságú, és ezen múlik, hogy a váltásra a teljes iparág készen állhasson.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés