Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ha túlterhelt a sok szeméttől a PC-nk…

Laptop

Ha túlterhelt a sok szeméttől a PC-nk…

…érdemes nagytakarítást végezni – erre pedig akár ingyenes szoftverrel is sort keríthetünk.

Minden számítógép-felhasználó életében eljön az a pillanat, amikor rádöbben, hogy a korábban gyorsnak tartott masina „valami miatt” lelassult. Nos, ez a valami az első indítástól egészen a felismerés pillanatáig tartó használatból származik – a feltelepített programok, a (fölösleges) Registry bejegyzések, az ideiglenes (internetes) állományok, a széttöredezett (fragmentálódott) winchester mind-mind ballasztként nehezedik a PC általános teljesítményére. Szerencsére ezen a helyzeten lehet (és érdemes is) változtatni: vagy manuális módon, ami inkább csak a hozzáértők számára javallott, vagy direkt erre szakosodott programokkal.

Ezek egyike a CCleaner (letöltés itt), amely a shareware és demó szoftverek táborából ingyenességével (freeware) tűnik ki. Az alkalmazás képes alapos takarítást végezni a böngészők (Internet Explorer, Firefox, Opera) tekintetében: az ideiglenes internetes állományokat, az URL history-t, a sütiket stb. mind eltávolítja. Emellett megbirkózik a Windows Recycle Bin, a nemrég megnyitott dokumentumok (Recent Documents), az ideiglenes és a log file-ok jelentette terheléssel is.

Amint azt már korábban is említettük, nem árt figyelmet fordítani a rendszerleíró adatbázisra sem – nos, a CCleaner eltüntetni a nem használt és idejétmúlt bejegyzéseket, ide értve a file-kiterjesztéseket, ActiveX vezérlőket, programazonosítókat, megosztott DLL-eket, fontokat, súgó állományokat, alkalmazás elérési útvonalakat, hibás parancsikonokat stb. Mindezt úgy, hogy backup lehetőséget is felkínál, vagyis ha valami olyasmit távolítottunk volna el, amire szükség lett volna, akkor a visszaállítás gyorsan és egyszerűen megoldható.

Az alkotói szerint teljes mértékben kémprogrammentes szoftver külső fejlesztőktől származó programokat is képes gatyába rázni: az ideiglenes állományait és file-listáit el tudja távolítani a Media Playernek, az eMule-nak, a Kazaa-nak, a Google Toolbarnak, a Netscape-nek, az MS Office-nak, a Nero-nak, az Adobe Acrobatnak, a Winrarnak – és a sor még sokáig folytatható.

A legújabb változatról
– Firefox 3.0 támogatás
– továbbfejlesztett szkennelésiidő-pontosság becslés
– kisebb, grafikus kezelői felületet érintő fejlesztések
– hibajavítások (néhány IE süti kihagyása, uninstall hiba 64 bites OS-eken stb.)

A legfrissebb, 2.07.575-ös változat letölthető gyors Download szerverünkről.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés