Connect with us

technokrata

Az AMD átengedte az idei évet az Intelnek

Laptop

Az AMD átengedte az idei évet az Intelnek

Csak 2008 végén jelennek meg az új, 45 nanométeres AMD processzorok.

Nem csak azért érdemes áttérni a kisebb csíkszélességre a chipgyártás során, mert a kisebb felület miatt egységnyi szilíciumszeletből (ami mára jellemezően 300 mm-es waffereket jelent a processzorok esetében) több CPU-mag készíthető, és így olcsóbban állítható elő egy-egy központi vezérlőegység. Még változatlan architektúránál is szinte mindig igaz, hogy a váltásnak egy másik áldásos hatása is van: vagy csökken a fogyasztás azonos órajel mellett, vagy változatlan marad a lapka energiaigénye, miközben magasabb frekvencián dolgozik. Éppen ezért a gyártóknak elemi érdekük az anyagi lehetőségeikhez mérten minél hamarabb áttérni az új gyártástechnológiákra.

Desktop szegmensben az Intel már az idei év elején megkezdte az első, 45 nanométeres csíkszélességű processzorok forgalmazását, melyek jócskán lehagyják fő riválisa, az AMD lapkáit – teljesítménybeli és fogyasztási mutatóik is jobbak azoknál. Nem véletlen, hogy az Intel nem sieti el az új modellek piacra dobását, illetve magasan tartja CPU-inak árait, hiszen erős konkurencia nélkül nyugodtan megteheti. Ráadásul úgy tűnik, hogy az idei évben szinte végig a nagyobbik vállalatnak áll a zászló: az AMD múlt hét pénteken jelentette be, hogy az eredetileg 2008 közepére tervezett 45 nanométeres gyártási eljárással készülő processzorok bemutatkozása a negyedik negyedévre csúszik.

Nem indult jól amúgy sem az újgenerációs központi vezérlőegységek kereskedelmi életciklusa: nem sokkal a megjelenést követően kiderült, hogy egy olyan (TLB-)hibától szenvednek, mely ugyan szoftveres úton kiküszöbölhető, azonban ez teljesítményvesztést okoz. Dirk Meyer nemrég tett bejelentése pedig újabb csapás a cég számára: „Nyáron kezdjük meg a termelést, a termékek nagy mennyiségben való szállítása pedig 2008 negyedik negyedévében kezdődik.” – mondta az AMD ügyvezető igazgatója.

Emellett szó esett arról is, hogy a következő generációs G3 szerverplatform a beletervezett nyolcmagos processzorral (Montreal) szintén később jelenik meg a vártnál. A mostani állás szerint 2009 végén vagy 2010 elején kerülhet kereskedelmi forgalomba, mondta Meyer egy gazdasági elemzőknek tartott konferenciahíváson.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák