Connect with us

technokrata

Meddig maradhat életben a Windows XP?

Laptop

Meddig maradhat életben a Windows XP?

A Microsoft elodázta legnépszerűbb operációs rendszerének nyugdíjaztatását – ám ez csak bizonyos feltételek esetén tolja ki a Windows XP életciklusát.

Nemrég jelentette be a redmondi szoftverfejlesztő óriásvállalat, hogy kiterjeszti Windows XP-je Home változatának életciklusát – két további évet kapott ez a szoftver. Ugyanakkor van egy megkötés is: csak speciális hardvereken folyhat tovább árusítása az eredeti, idei nyárra tervezett visszavonás után. Ezek pedig a napjainkban egyre népszerűbbé váló ultraolcsó PC-k (ULCPC), mint amilyen az Asus Eee PC-je. Az asztali számítógépeknek a nyár közepétől már csak egyetlen legális microsoftos desktop operációs rendszer áll majd rendelkezésre, ez pedig a Windows Vista.

A Windows HP Home változata azonban egészen 2010. június 30-ig forgalomban maradhat, amennyiben ULCPC-re telepítetten kínálják. Azért döntött így a Microsoft, mert a Vista túlságosan erőforrásigényes ennek a kategóriának – jellemzően fél (vagy még kevesebb) gigabyte-nyi memóriával, 2-12 GB-os tárkapacitással és alacsony teljesítményű processzorral illetve videovezérlővel szerelten kínálják ezeket a gépeket a forgalmazók. A 2006 végén bemutatott új redmondi operációs rendszer számára pedig ezek a paraméterek már nem felelnek meg ahhoz, hogy zökkenőmentesen lehessen futtatni rajta a szoftvereket; ugyanakkor a Microsoft nem akarja átengedni a piacot a Linux számára. Emlékezzünk csak, az Asus Eee PC-je is először a nyíltforrású OS-re alapozottan került a boltokba, csak nemrég óta pedzegetik, hogy Windows XP-vel telepített modellek is piacra lépnek.

Nem derült azonban ki az, hogy mennyibe fog kerülni az ULCPC-knek szánt Windows XP Home. Az OEM otthoni változat az Egyesült Államokban tipikusan 70-80 dolláros áron kínálja magát, de a nagy gyártók ebből komoly mennyiségek vásárlása esetén kedvezményt szoktak kapni. Ennél drágább tehát nem lehet, hiszen az ultraolcsó PC-knél csak akkor van keresnivalója a Microsoft operációs rendszerének, ha az maga is olcsó.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek