Connect with us

technokrata

Cloudbook: GPS a notebookban

Laptop

Cloudbook: GPS a notebookban

Navigációs eszközként is használható a kisméretű laptop.

Többször is írtunk már a Cloudbook noteszgépről, mely legutóbb azért kapott figyelmet, mert gyártási helyén, Kínában olyan hóviharok tomboltak, hogy lehetetlenné tették (sok más áruval és emberrel egyetemben) szállítását. Azóta megkezdődött az olvadás a rizs hazájában, és az első példányok útra is kellhettek. Nemrég azonban újabb információ látott napvilágot – ezúttal már a következő változatról szólnak a hírek.

Az Everex kis masinája egyértelműen az Asus Eee PC-je ellenében indult hódító útjára; így tehát többet kell mutatnia közel azonos áron. A távol-keleti gyártók harcából kisült Cloudbook MAX több tekintetben is figyelmet érdemel. Egyrészt megnőtt a kijelzője: az LCD immár 8,9 colos mérettel rendelkezik, 1024×600 pixeles felbontás mellett, amivel így a legtöbb weboldal teljes szélességében megtekinthetővé válik, vízszintes gördítősáv használata nélkül. Másrészt nemcsak 802.11b/g wireless standardokat támogat, hanem a nagy jövő előtt álló WiMAX-ot is. Sőt, ha ez még nem lenne elég: a három-négy órányi üzemidővel büszkélkedő laptop GPS chipet is kapott, vagyis akár navigációs eszközként is használható.

Központi vezérlőegysége az egyre divatosabbá váló Intel Atom processzor helyett továbbra is Via alapokon nyugszik: a legkisebb processzorgyártó 1,6 GHz-es órajelen üzemelő C7-M példányának ultaalacsony feszültségen működő változatát használja majd. Emellé 2 GB-nyi DDR2 RAM társul, illetve egy 80 GB kapacitással rendelkező winchester. Felszerelik hang ki/bemenettel, Bluetooth-szal, és S-Video kimenettel is. VX800-as chipkészletének köszönhetően pedig megbirkózik MPEG-2, MPEG-4, WMV9, VC1 és DivX kódolású filmek lejátszásával is. Itt persze felmerülhet a kérdés, hogy egy kifejezetten nagyfelbontású tartalmak tömörítésére használt kodek támogatásának mi értelme ilyen kicsi LCD-n – nos, a videokimenete révén akár televízióra is kitehető a masina megjelenített képe.

Ára egyelőre nem ismert, és megjelenési idejéről is csak homályos információk láttak napvilágot: azt rebesgetik, hogy az új Cloudbook még az idei félévben megjelenhet az észak-amerikai kontinensen.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle