Connect with us

technokrata

Az Intel lemossa a pályáról az AMD-t?

Laptop

Az Intel lemossa a pályáról az AMD-t?

Nyolcmagosnak látszik, de valójában „csak” négy magja van. Hatalmas cache méretek, magas órajel, integrált memóriavezérlő – minden korábbi CPU-t megszégyenít az Intel új processzora.

Sanghajban tartja az Intel szokásosan évente megrendezésre kerülő fejlesztői fórumát, ahol bemutatták minden idők legnagyobb teljesítményét felmutatni képes x86-os processzorát. A már többször említett Nehalem architektúrás lapka első nyilvános debütálása ez, és egyben azt is jelzi, hogy az Intel képes lehet az év vége felé megkezdeni a szállításokat. Lássuk akkor részletesebben is, mit tud az új CPU!

Nem aprózta el a vállalat a demonstrációt, mert rögtön egy 3,2 GHz-es példánnyal rukkolt elő a meghívottak számára. Ez akár üzenet is lehet: a napjainkban kapható Core 2-esek ennél alacsonyabb órajelen üzemelnek. Sajnos sem a fogyasztását, sem benchmark eredményeket nem tett közzé a vállalat – viszont architektúrális felépítéséből sejthető, mire lesz képes. Natív négymagosról beszélünk (szemben a mai, ugyanennyi feldolgozóegységgel rendelkező processzorokkal – azok ugyanis két kétmagos lapka „összetapasztásával” jönnek létre), a nagymértékű integrálás pedig lehetővé tette a nagyméretű gyorsítótárak kialakítását. 64 KB-nyi elsőszintű (32 KB-os adat- és 32 KB-os utasítás-) cache található benne; másodszintű gyorsítótára pedig 256 KB – magonként. L3 cache-ének mérete 8 MB (szemben a Core 2 Quadok 6 MB-jával).

Ez a lapka már integrált memóriavezérlővel rendelkezik, vagyis olyan téren csap le nagy riválisára, az AMD-re, ahol eleddig az a magának tudhatta a vezető szerepet. A Nehalem architektúrára épülő processzorok háromcsatornás DDR3 kontrollert tartalmaznak, illetve az Intel ellátta többszálas (magonként kettő) feladat-végrehajtási technológiával is, vagyis a lapka kívülről nyolcmagosnak látszik.

Visszatérve kicsit az órajelhez: a 3,2 GHz-es frekvencián való demózás azt sejteti, hogy nagy potenciál lehet még a CPU-ban; az Intel bizonyára képes lesz ennél gyorsabb példányok gyártására is. Az első darabok amúgy a csúcskategóriás számítógépek és a kétprocesszoros szervergépek számára készülnek, és még az idei év végén elérhetővé válnak. Általános piaci elterjedésük azonban csak 2009-ben fog megindulni.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek