Connect with us

technokrata

A Facebook lenyomja az Iwiwet?

Laptop

A Facebook lenyomja az Iwiwet?

Magyarul az Interneten.

Az elmúlt hónapokban – tegyük hozzá, szerencsére – igencsak felgyorsult egy-két, a helyi nyelvek támogatását célzó projekt haladása. Ennek áldásos hatásaként két ismert online közeg is mostanában készül „magyarrá válni”, és ezzel kellemetlen helyzetbe hozhatja a hazai üzemeltetésű, hasonló szolgáltatásokat.

Főként a Facebook, melynek fordítása közösségi alapokon zajlik. A magyar nyelvű felhasználói felület kialakítása a lomhán reagáló, korlátozott lehetőségeket kínáló, gyakorlatilag „online telefonkönyv” szintjét biztosító Iwiw számára lehet komoly kihívás. Míg ugyanis a T-Online birtokában levő hazai közösségépítő szolgáltatás az ismerősök bejelölésén és adatlapjainak böngészésén túl sok lehetőséget nem kínál (igaz, az eltárolható üzenetek számát tegnapelőtt emelték meg 200-ról 1000-re, ez csak olyan félmegoldás lett, mert archiválási lehetőséget mégsem sikerült belefejleszteni); addig a Facebook rengetegféleképpen teszi érdekessé, hasznossá vagy egyszerűen szórakoztatóvá a rajta eltöltött időt.

Különböző, akár külső fejlesztőktől származó minialkalmazásokat telepíthetünk például, ezzel pedig sokkal közvetlenebbül fejezhetjük ki érzelmeinket ismerőseink irányába. Részt vehetünk (szerep)játékokban (a cikk írójának e sorok Wordbe gépelésekor jutott eszébe, hogy meg kellene már etetnie vámpírját); bejelölhetjük, merre jártunk a nagyvilágban, megoszthatjuk a többiekkel, milyen zenéket hallgatunk – egyszóval élőbbé, ugyanakkor digitálisabbá tehetjük a kommunikációnkat. És nemsokára teljesen magyarul, köszönhetően a lelkes hazai fordítói közösségnek (a munkába egyébként bárki beszállhat).

Amint arról nemrég a PC Fórum is beszámolt, elkészült a közismert virtuális világ, a Second Life kliensének magyar változata. Ezzel olyanok is becsatlakozhatnak a cybertérben folyó életbe, akiket eddig az angol nyelvű felület visszatartott. Persze ettől még a kommunikációnak angolszász nyelvet választók dialógusait nem fogjuk érteni, ha nem ismerjük a nyelvet – de szerencsére az Internet ezen szegmensében is egyre több honfitársunk található.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek