Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ártanak a fejlődésnek a nagyon olcsó laptopok?

Laptop

Ártanak a fejlődésnek a nagyon olcsó laptopok?

A Sony egyik igazgatója szerint rossz hatással vannak az iparra az Asus Eee PC-k és ahhoz hasonló noteszgépek.

Nemrég úgy nyilatkozott Mike Abary, a Sony egyik vezető beosztású, többek között a Vaio termékcsaládért is felelős alkalmazottja, hogy az Asus Eee PC által elért földindulásszerű sikere középtávon nem tesz jót az iparnak. Abary vélekedése szerint, ha a felhasználók egy jelentős része el fogja várni, hogy 300 dollár körül legyen egy noteszgép ára, akkor az beindít egy olyan, lefelé mutató árspirált, amiből a gyártók nem jönnek ki jól. A profit ugyanis annyira marginálissá válik a hordozható számítógépek ezen szegmensében, hogy végül vagy csődbe viszi a cégeket, vagy más részlegük nyereségéből kell majd finanszírozni a piacon maradást.

Persze nem meglepő a férfi véleménye, annak ismeretében, hogy a Sony nem gyárt (és jelenleg nem is tervez gyártani) olcsó notebookokat. Ugyanakkor sokáig nem mehet szembe az árral a vállalat sem – míg egy évtizede kétezer dollár körüli áron kínálták a laptopokat, addig manapság már az, aki nem akarja játékra is használni, 7-800 dolláros áron vásárolhat kielégítő teljesítményt nyújtó hordozható számítógépet. A költségek azonban nem csökkenthetők a végletekig, már a napjainkban eladott notebookokon realizált egységnyi profit is jóval alacsonyabb, mint néhány éve.

Nem idegen az iparági visszaesést vizionáló nyilatkozat a Sony-tól. Amint arról mi is írtunk 2006 végén, Stan Glasgow, a Sony Electronics elnöke akkor az LCD-k túl gyors áresése ellen emelte fel a szavát. Tavalyelőtt ugyanis általánosságban 25-30 százalékkal csökkentek a folyadékkristályos kijelzőre alapuló televíziók árai; ez 5-7 százalékkal több, mint amit a Sony látni szeretett volna. Glasgow úgy vélte, a csökkenés ilyen tempója középtávon már a vásárlókra sem lesz jó hatással. A Sony elnöke szerint a gyors áresés árt az iparnak, mivel a szórakoztatóelektronikai gyártók pénzügyileg nehéz helyzetbe kerülhetnek, így kevésbé lesznek képesek befektetni a jövő technológiájának kutatásába.

Ehhez képest a Sony komoly mértékben pörgeti fel az LCD-ipart; így az Eee PC-vel kapcsolatos véleményt is fenntartásokkal kell azért kezelni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés