Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mit tegyünk, ha több PC-nk van, mint nyomtatónk?

Laptop

Mit tegyünk, ha több PC-nk van, mint nyomtatónk?

Osszuk meg – boncasztalon a parányi Netgear PS121 USB print server.

Ahogy az otthonokban egyre általánosabbá válik, hogy egynél több számítógépet is használnak, óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy a nyomtató, szkenner kinek a PC-jére legyen rákötve. Immár tehát nem csak az irodák problémája a printer megosztása. Ezen a problémán négyféleképpen lehet úrrá lenni. Az első, és egyben legköltségesebb módszer, ha minden számítógép mellé telepítünk egy-egy nyomtatót. A második, hogy csak egy eszközt veszünk, és ezt valamelyik PC-hez csatlakoztatva megosztjuk a hálózaton keresztül. Ezzel a megoldással azonban az a gond, hogy ha az adott számítógép ki van kapcsolva, akkor természetesen nyomtatni sem lehet.

Harmadik lehetőségként az olyan fejlett routerek kínálkoznak, amelyekbe integráltak egy nyomtatószervert is: nem csak a helyi hálózat gépei köthetők rá, hanem az USB-s (régebbi hálózati útválasztóknál párhuzamos) porton keresztül kommunikáló nyomtatók is. Azonban ott, ahol már ki van építve a hálózati infrastruktúra, gyakran nem éri meg beruházni egy új routerbe. Itt lép képbe a negyedik alternatíva: külön nyomtatószervert kell venni. Mi ezúttal a Netgear PS121 USB print server készülékét tettük próbára.

A Netgear terméke esetében nem szabad nagy méretekre gondolni: a gyártó gondoskodott arról, hogy a lehető legkisebb helyet foglalja el az eszköz. A hozzá tartozó tápadapter nagyobb nála: a PS121-es elfér egy tenyérben is. Dobozában ezen kívül lokalizált leírások garmadájával találkozunk: az orosz, lengyel, szlovák és cseh nyelvű telepítési útmutatók mellett szerencsére magyar is akad. A telepítési útmutató egyébként kimerül abban, hogy a CD-n levő telepítési és beállítási linkre kattintva kövesse a felhasználó az ott leírtakat; illetve ellenőrizze a felhasználó a nyomtató csatlakoztatottságát. Ami hasznos lehet, az a pár bekezdésnyi hibaelhárítás.

És mit rejt még a csomagolás? Egy szürke-ezüst színű USB-kábelt, illetve a fent már említett CD-t, amin a telepítő varázsló és a telepítési útmutató található meg – sajnos csak angolul. A kompakt lemezről érhető el egyébként a részletes, online ismertető, ami szintén csupán az angolszász nyelveket értők számára lesz hasznos olvasmány. Hiba ugyanakkor, hogy kimaradt a dobozból az UTP-s Ethernet kábel; arról a felhasználónak kell gondoskodnia.

Nézzük meg közelebbről a nyomtatószervert! A szürke dobozkán nagy fekete betűkkel virít a gyártó neve, illetve a készülék típusa – ennél lényegesebb az a két LED, ami a fedőlapon helyet kapott. Az Act világítása jelzi, hogy áram alatt van a készülék, villogása esetén adatátvitel zajlik, illetve ha mindkét LED világít, akkor a kis eszköz firmware-je frissül. Amennyiben az Error LED is világít, a printer szerver az elektromos hálózatba ugyan be van kötve, de nincsen rá USB-s nyomtató csatlakoztatva.

Előlapján található az USB port, hátlapján pedig a LAN- és a tápcsatlakozó. Ezenkívül itt kapott helyet a bújtatott Diagnosztika/Reset gomb is. Ennek révén bekapcsolt állapotban kinyomtathatók az aktuális beállítások, míg kikapcsolt állapotban a gyári konfiguráció állítható vissza általa.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés