Connect with us

technokrata

Az új Windows-ban háttérbe szorul az egér, billentyűzet?

Laptop

Az új Windows-ban háttérbe szorul az egér, billentyűzet?

Nagyobb hangsúlyt kaphatnak az alternatív beviteli eszközök – az érintőképernyős megoldások és a hangvezérlés.

Nem most először foglalkozunk a Windows 7-tel a Terminal hasábjain, és valószínűleg nem is ez az utolsó alkalom, hogy az operációs rendszer megjelenése előtt írunk róla. Ennek oka, hogy apránként szivárognak ki az információk a Microsoft Vista utánra tervezett desktop OS-éről, és ezek többnyire vannak olyan érdekesek, hogy beszámoljunk róla. Például a Windows 7 minikerneles kialakításáról (MinWin), amely mindössze 40 MB-nyi memóriát igényel működéséhez (erről bővebben itt).

Ezúttal azonban egy másik irányból közelítjük meg a Windows 7-et. Nemrég ugyanis a szoftverfejlesztő óriásvállalat vezetője, Bill Gates arról nyilatkozott, hogy a felhasználók már készek a számítógépekkel való új kapcsolatfelvételi módok használatára. Ezeket a lehetőségeket, különösen az érintőképernyős, gesztusvezérelt irányítást mély szinten a magáénak fogja tudni az új operációs rendszer. „A Vista utáni verzió nagy előrelépést hoz a beszédalapú irányításban. Nagy előrelépést hoz a digitális tinta tekintetében. Nagy előrelépést hoz az érintést illetően.” – mondta Gates egy interjúban, a Stanford Egyetemen tartott beszédét követően.

Nem ez az első alkalom, hogy az Iphone-szerű gesztusvezérlést pedzegeti a vállalat. Gates szerint ez a típusú irányítási forma nemsokára a mai kultusz státuszából kilépve hétköznapivá válik. A Microsoft alapítója szerint viharos gyorsasággal fog lezajlani a váltás, amit elő is kíván segíteni a vállalat azzal, hogy a hardvergyártókkal karöltve fejlesztik a technológiát. Nem ígért ugyanakkor hasonló tempójú átállást a beszéd és a tinta alkalmazását tekintve. Az utóbbi azért szomorú különösen, mert egy igazi, széles körben elérhetővé váló elektromos papír megoldásra (mind hardveres, mind szoftveres tekintetben) már nagyon régóta sóvárognak az informatikusok – és minden modern ember, aki környezettudatos hozzáállást mond magáénak. Mennyivel egyszerűbb lenne egy, a hagyományos újságpapírral gyakorlatilag egyenértékű olvashatóságot biztosító eszközre naponta feltölteni az olvasnivalót, ahelyett, hogy még mindig irtjuk az erdőket a papír miatt.

Visszatérve a Windows 7-re: Gates nem mondott pontos időpontot arra vonatkozólag, hogy mikor jelenik meg az operációs rendszer. Tervek szerint valamikor 2010-ben, ennél többet azonban nem tudtak az amerikai újságírók kihúzni a Microsoft alapítójából.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin