Connect with us

technokrata

Az Nvidia bekebelezi az AMD-t?

Laptop

Az Nvidia bekebelezi az AMD-t?

Vége lehet a processzorgyártó függetlenségének.

Jó ideje már, hogy nincsen könnyű helyzetben az AMD – ezt az állapotot pedig két tényezőnek „köszönheti”. Az egyik az Ati tavalyelőtti felvásárlása, ami a kelleténél jobban megterhelte a cég büdzséjét, a másik pedig az új processzorok inteles riválisaikhoz képesti viszonylag gyenge teljesítménye. CPU-it nem tudja olyan áron értékesíteni az Advanced Micro Devices, amilyenen kellene ahhoz, hogy versenyben maradhasson – a csökkentett árak pedig komoly veszteségeket halmoztak fel az elmúlt néhány negyedévben.

Egy ilyen helyzetben levő cég gyakran válik felvásárlási célponttá. Míg a múlt hónapban arról röppentek fel a pletykák, hogy az IBM veszi meg az AMD-t, ezúttal egy másik, sokkal közelibb riválisával kapcsolatban rebesgetnek hasonlókat. Iparági elemzők egy kis része úgy gondolja, hogy nem kizárt: az Advanced Micro Devices hamarosan az Nvidia „gyomrában” végezheti. Ez utóbbi számára egyre kínzóbbá válik ugyanis a központi vezérlőegységek és a grafikus feladat-végrehajtást biztosító lapkák összeolvadásának trendje: míg az Intel és az AMD CPU frontról már bejelentette grafikus terveit (a Fusionről szóló legutolsó cikkünk), addig az Nvidiának igen nagy fába kellene vágnia a fejszéjét: saját x86-os architektúrát kellene fejlesztenie és/vagy licencelnie.

Kézenfekvőnek tűnik tehát, hogy a Geforce videokártyák szellemi jogának tulajdonosa inkább bevásárol, mintsem hosszú ideig fejleszt. Legalábbis Doug Friedman, az American Technology Research elemzője szerint. Ugyanakkor ellene szól egy esetleges megállapodásnak, hogy az Intel és az AMD között keresztlicenc megállapodás van érvényben. Eszerint az AMD nem adhatja tovább a riválisától megvett technikákat, processzor-funkciókat harmadik fél számára, vagyis ha az Nvidia felvásárolná, további, az Intellel kötendő megállapodás hiányában a CPU egy jelentős részét nem „építhetné” tovább saját márkanév alatt.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

huawei mate 30 pro
honor
iphone 12

SmartPhone

Ezért várjuk a leginkább az iPhone 12 érkezését

2020. január 24. péntek
2020 legjobban várt okostelefonjai

SmartPhone

Ezek 2020 legjobban várt okostelefonjai

2020. január 23. csütörtök
magicwatch

Dotkom