Connect with us

technokrata

Winchester helyett memóriát – nem éri meg?

Laptop

Winchester helyett memóriát – nem éri meg?

Korántsem olyan rózsás a kép, mint lehetne…

Az elmúlt nagyjából egy hónapban sok visszhangot kapott az Apple fejlesztette Macbook Air, amely kategóriájában az egyik legvékonyabb modell. Emellett másik, komoly érdeklődést kiváltó jellemzője, hogy igény szerint akár SSD-vel (solid state disk) szerelten is megvásárolható. A merevlemezt kiváltó háttértároló memóriaalapú megoldás, vagyis nem tartalmaz mozgó alkatrészt, emiatt elméletileg gyorsabb működéssel és alacsonyabb fogyasztással jár alkalmazása. Elméletileg.

Nemrég ugyanis megvizsgálta a kérdést az Ars Technica, és úgy találta, hogy míg a véletlenszerű lemezolvasási és -írási sebességek valamivel gyorsabbak lettek, a szekvenciális adatírási és -olvasási sebességek azonban nem tudták hozni a várt szintet (a részletes teszt itt). És habár a tesztpéldány 29 perccel tovább bírta, mint merevlemezes változat, az átlagos HDD-s és SSD-s Macbook Air laptopok között nincsen értékelhető különbség, az üzemidőt tekintve.

Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy a felhasználó mely adattárolási séma mellett teszi le a voksát: a memóriaalapú „lemez” 1300 dollárral kerül többe, mint egy vele (közel) azonos kapacitást nyújtó winchester. Annyival, amennyiért már egy egész jó kiépítettségű noteszgépet is lehet(ne) venni.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

fibaro

Smart home

Élet egy okos házban – Fibaro beszámoló

2019. december 14. szombat
iPhone 11

Kütyük

Az iPhone 11 kasszasiker

2019. december 14. szombat
Mido

SmartWatch

75 éves kollekció előtt tiszteleg a Mido

2019. december 14. szombat
Huawei nova 5T
Xiaomi Redmi

Kütyük

Xiaomi Redmi és Redmi Note: megfizethető és kiváló

2019. december 11. szerda

Dotkom