Connect with us

Hirdetés

technokrata

Winchester helyett memóriát – nem éri meg?

Laptop

Winchester helyett memóriát – nem éri meg?

Korántsem olyan rózsás a kép, mint lehetne…

Az elmúlt nagyjából egy hónapban sok visszhangot kapott az Apple fejlesztette Macbook Air, amely kategóriájában az egyik legvékonyabb modell. Emellett másik, komoly érdeklődést kiváltó jellemzője, hogy igény szerint akár SSD-vel (solid state disk) szerelten is megvásárolható. A merevlemezt kiváltó háttértároló memóriaalapú megoldás, vagyis nem tartalmaz mozgó alkatrészt, emiatt elméletileg gyorsabb működéssel és alacsonyabb fogyasztással jár alkalmazása. Elméletileg.

Nemrég ugyanis megvizsgálta a kérdést az Ars Technica, és úgy találta, hogy míg a véletlenszerű lemezolvasási és -írási sebességek valamivel gyorsabbak lettek, a szekvenciális adatírási és -olvasási sebességek azonban nem tudták hozni a várt szintet (a részletes teszt itt). És habár a tesztpéldány 29 perccel tovább bírta, mint merevlemezes változat, az átlagos HDD-s és SSD-s Macbook Air laptopok között nincsen értékelhető különbség, az üzemidőt tekintve.

Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy a felhasználó mely adattárolási séma mellett teszi le a voksát: a memóriaalapú „lemez” 1300 dollárral kerül többe, mint egy vele (közel) azonos kapacitást nyújtó winchester. Annyival, amennyiért már egy egész jó kiépítettségű noteszgépet is lehet(ne) venni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés