Connect with us

technokrata

Hogyan fér bele két videokártya egy notebookba?

Laptop

Hogyan fér bele két videokártya egy notebookba?

Mert belefér – a Dell egyik legújabb laptopja elképesztő grafikai teljesítményt képes általa felvonultatni.

Jelenleg kétségtelenül az Nvidiának áll a zászló, ami a grafikus vezérlők teljesítményét illeti. Különösen a mobil számítógépek terén – nem meglepő tehát, hogy a valóban kompromisszumok nélküli teljesítményt nyújtó modellek ettől a gyártótól származó GPU-kat használnak. Mint amilyen például a Dell XPS M1730-as típusszámot kapott noteszgépe is – ebbe a létező legdurvább mobil Geforce került: a 8800M GTX változat. És abból is mindjárt kettő.

Persze nem meglepő ez a hatalmas teljesítmény, hiszen a két GPU-nak egy olyan 17 colos LCD-t kell kiszolgálnia, melynek natív felbontása 1920×1200 pixel – ide pedig azért már kell a kraft. Ugyanakkor mit sem érne az extrém grafikus rendszer, ha nem rakna alá a vállalat egy hasonlóan erős központi vezérlőegységet. Nos, ezzel sincs gond az XPS sorozat legújabb tagjánál: egy Core 2 Duo processzor (T7500 – 2,2 GHz-es órajel, 4 MB cache, 800 MHz-es FSB) dolgozik benne.

Talán említeni sem kellene, de tény: minden más alrendszer is hasonlóan erőteljesre terveztetett a masinában. A videokártyák teljesítményét tovább fokozza a szintén beszerelt Ageia PhysX 100 fizikai gyorsító, melynek révén sokkal látványosabbá válhatnak a játékok. Gyorsabbak ugyan nem lesznek, de a sokszáz dirib-darabra robbanó, törő objektumok esetében fellépő nagy számításigényt levezényelni képes megoldás használatával szebb képet adhatnak az ezt támogató játékszoftverek.

Memóriából sem spóroltak: 2 GB-nyi 667 MHz-es DDR2 SDRAM-ot kapott az új XPS; winchestere pedig 200 GB-os kapacitású, és asztali tempón pörög: adattároló lemezei percenként 7200 fordulatot tesznek meg. Képes vezetékmentes hálózati csatlakozásra (802.11a/g/n), illetve ellátták Bluetooth 2.0 modullal, integrált webkamerával és mikrofonnal.

A világon először került két ilyen GPU egy noteszgépbe, köszönhetően a Dell teljesítménymegszállott mérnökeinek. Ára egyelőre nem ismert a megoldásnak, de talán jobb is – amennyibe kerül, annyiból szinte biztosan több, a mai kor követelményeinek megfelelő desktop számítógép is megvehető lenne.



Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin