Connect with us

Hirdetés

technokrata

Microsoft: ne barkácsoljatok saját (gyors) Vistát!

Laptop

Microsoft: ne barkácsoljatok saját (gyors) Vistát!

Redmond nem ajánlja legújabb operációs rendszerének „megoperálását”; pedig jóval fürgébbé válhat tőle a Windows Vista.

Új operációs rendszer egyenlő nagyobb hardverigények. Az eltelt 15 évben ez szinte minden esetben igaz volt (változatlan platform alatt), miért pont a Windows Vista kapcsán tört volna meg a trend? És, ahogy az a nagyobb OS generációk lecserélésénél lenni szokott, mindig vannak olyanok, akik morognak az egyre éhesebb szoftverek miatt – nekik kézült a vLite névre keresztelt alkalmazás. A VLite ugyanis segít „lefogyasztani” a Windows Vistát: alkalmazásával már telepítési szinten kiszedhetők a redmondi programból a „nem kívánt” részek. Ennek köszönhetően az operációs rendszer „könnyebb” lesz, vagyis kevesebb helyet foglal el a merevlemezen; sőt, akár még gyorsabbá is válhat.

Nem meglepő módon azonban a Microsoft nem hogy nem támogatja, de nem is ajánlja a vLite használatát. „A Microsoft nem javasolja egyetlen olyan eszköz alkalmazását sem, amely a Windows Vistából alkalmazásokat vág ki. Az így készült telepítőről való installálás azzal járhat, hogy a felhasználó a későbbiekben nem lesz képes Windows frissítéseket és javítócsomagokat letölteni, sőt, akár a rendszer stabilitásában is gondok léphetnek fel.” – nyilatkozott nemrég hivatalos e-mailben a redmondi szoftverfejlesztő a News.com-nak. Nos, annak eldöntését, hogy akarja-e használni, az olvasóra bízzuk: a vLite-ról több információ innen szerezhető be, a program maga pedig erről az oldalról tölthető le.

MinWin
A következő generációs redmondi operációs rendszer kapcsán nemrég már kiderült, hogy a Microsoft részéről van egy olyan törekvés, ami a kernel zsugorítására irányul. Erről sok mindent egyelőre nem lehet tudni: a MinWin egy, a jelenleginél jóval kisebb méretű rendszermagot jelent, mely mindössze 40 MB-nyit foglal el a memóriában. Önmagában azonban meglehetősen „buta”, nincsen például grafikus megjelenítése, csak karakteres. Alkalmazásával azonban megtörhet a régi „átok”, és a Windows 7 talán kevesebb erőforrást fog megenni, mint a Vista.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés