Connect with us

technokrata

Komoly kihívója akadt az Intel, AMD processzoroknak?

Laptop

Komoly kihívója akadt az Intel, AMD processzoroknak?

Akár Crysis-t is képes futtatni az Isaiah. 64 bites utasításkészlet, nagy lebegőpontos teljesítmény, alacsony fogyasztás – további részletek a cikkben.

Január elején számoltunk be arról, hogy a Via a jövőben egyáltalán nem fog inteles chipkészletet készíteni, csupán saját processzoraihoz és az AMD központi vezérlőegységeihez dob majd piacra lapkákat. Sokat azonban nem lehetett eddig hallani a cég saját CPU-iról: az alacsony energia-felvételű lapkák ugyan már évek óta a piacon vannak, de nem sok vizet zavartak az x86-os központi vezérlőegységek Intel és AMD között zajló csatájában. Ez azonban akár meg is változhat idén.

A múlt héten ugyanis bejelentette a vállalat legújabb, Isaiah névre keresztelt processzorát, mely a korábbi CPU-khoz képest jelentős fejlesztésekkel gyarapodott. Ugyan „csak” egymagos kialakítású, és nem rendelkezik SSE4 utasításkészlettel sem, de ha minden a Via tervei szerint alakul, akkor még az idén megváltozhat mind a két állapot. A CN kódnevű lapka igazi előnye a fogyasztása: míg a korábbi, C7 processzor 1,5 GHz-es órajelen 25 wattos tipikus fogyasztási mutatóval rendelkezett, addig az új változat 2 GHz-en is csak 20 wattos TDP-vel bír.

A 2008 tavaszára ígért CN tűkompatibilis a C7-tel, ám annak teljesítményét legalább kétszeresen haladja meg. A nem hivatalos specifikáció szerint a 65 nanométeres gyártási eljárással készülő, 60 négyzetmilliméteres lapkafelülettel rendelkező processzor órajele 1 és 2 GHz között skálázódik – a lassabb példányok 1 voltnál alacsonyabb feszültséggel is beérik, a csúcsra járatott daraboknak 1,15 volt szükséges. Kompatibilis az x86-os és annak 64 bites utasításkészletével, ami egy nagyon érdekes helyzetet teremt a „mindössze” 94 millió tranzisztorral rendelkező CPU kapcsán: elméletileg akár a legmodernebb x86-os programokat is tudja futtatni.

Munka közben
Ezt kiderítendő, a HardOCP közelebbről is megvizsgált néhány példányt. Az 1,4 GHz-es – az angol site szerint – zökkenőmentesen volt képes egy Blu-ray HD videó lejátszására. Az 1,2 GHz-es, passzív hűtéssel rendelkező változat hasonlóan jól teljesített egy 720p felbontású HD-s film megjelenítése kapcsán. Legmeggyőzőbbnek azonban az 1,8 GHz-es órajelű processzor bizonyult: megbirkózott a Crysis-szal is. Igaz, a tesztelő szerint találkozott már szebb látvánnyal is a Crytech szoftvere kapcsán, de mindenképpen elismerésre méltó, hogy napjaink egyik legerőforrásigényesebb játéka kapcsán nem hasalt el a lapka. Konkrét FPS adatokkal sajnos nem szolgált a HardOCP, ezek alapján azonban valószínűsíthető, hogy az UMPC szegmens minden modernkori követelmények megfelel majd.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle