Connect with us

technokrata

Felvásárolják az AMD-t?

Laptop

Felvásárolják az AMD-t?

A kisebbik processzorgyártó az egyik óriás gyomrában végezheti.

Néhány elemző újra felélesztette azt a spekulációt, mely szerint az Advanced Micro Devices (többek között pénzügyi) problémáira egy, az IBM-mel kötött együttműködés, konkrétan egy fúzió jelentene megoldást. A Financial Times cikke szerint a MergerMarket.com üzleti elemzésekkel foglalkozó website nem tartja kizártnak, hogy a Kék Óriás felvásárolhatja az AMD-t. Ennek bekövetkezte még annak ellenére is lehetséges, állítják a webhely elemzői, hogy a Kék Óriás már évek óta kivonult a konkrét gyártással foglalkozó piacokról. Emlékezzünk csak vissza, hogy merevlemezgyártó részlegét a Hitachinak, PC-s üzletágát pedig a Lenovo számára értékesítette.

„Egy IBM Microelectronics/AMD egyezség elősegítené az IBM-et abban, hogy folytathassa útját a technológiai szolgáltatások irányába, és még tovább távolodjon a hardvertől; mindamellett kézben tartsa a számítástechnikai iparág egyik lényeges részét – különösen akkor lehet fontos ez, amikor a chipgyártók kezdenek áttérni a nanotechnológiára.” – vélekednek a MergerMarket.com elemzői.

Az AMD számára nyilvánvaló előnyei lennének egy fúziónak: a világ egyik legnagyobb vállalata gyakorlatilag korlátlan tőkével rendelkezik, ami igen lényeges szempont a fejlesztések megfelelő tempóban tartásához. Emellett nagyon komoly szellemi erőforrásokkal is bír a Kék Óriás, például napjaink három legnépszerűbb konzoljában (Xbox 360, Wii, PlayStation 3) is IBM technológiát használnak. Azt azonban meg kell jegyezni, hogy egy esetleges fúzió esetén az IBM közvetlen versenyhelyzetbe kerülne az Intellel, az Nvidiával, a Sun Microsystemmel, és valószínűleg minden olyan vállalattal, amelyik AMD processzoros szervereket készít, és konkurenciát jelent – ide értve a HP-t és a Dellt, mely cégek szintén nem „kispályások”.

Sem az AMD, sem az IBM nem kívánta kommentálni a fentieket.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle