Connect with us

technokrata

EMC: memóriaalapú flash-meghajtók

Laptop

EMC: memóriaalapú flash-meghajtók

Nagykapacitású memóriás adattárolás immár nagyvállalati környezetben is.

Az EMC bejelentette, hogy a vállalati tárolóeszközök gyártói közül elsőként integrálta a flash alapú félvezető-meghajtókat (solid state drive, SSD) fő termékportfóliójába. A félvezető alapú flash-meghajtók flash-memóriát használnak az adatok tárolására és visszaolvasására, válaszidejük pedig egy nagyságrenddel jobb, mint a jelenlegi leggyorsabb merevlemez-meghajtóké, és látványosan kevesebb energiát használnak fel a működéshez. Az EMC Symmetrix DMX-4 olyan vállalati szintű tárolórendszer, amely ezt a technológiát alkalmazza. Flash-meghajtói egyedileg készültek, az EMC pontos specifikációinak megfelelően; egyrétegű cellás (single-layer cell, SLC) flash-technológiát alkalmaznak. A vállalat optimalizálta Symmetrix DMX-4 operációsrendszer-szoftverét, hogy kiaknázza a flash alapú tárolási technológiával a nagyteljesítményű tárolási környezetekben elérhető előnyöket: így például a flash-meghajtók köteteinek egyszerű létrehozását, az adatok kényelmes kezelését, illetve másolásukat és mozgatásukat az ugyanazon tömbben található flash-meghajtók és hagyományos Fibre Channel illetve SATA-lemezmeghajtók között.

Mivel a flash-meghajtókban nincsenek mechanikus komponensek, kevesebb energiával is beérik. Egy tárolótömbben flash-meghajtókkal 38 százalékkal kevesebb energiát felhasználva tárolható egy terabájtnyi adat, mint hagyományos, mechanikus lemezmeghajtók alkalmazása esetén. 30 db 15 ezer fordulat/perc sebességű Fibre Channel lemezmeghajtóval lehet csak ugyanazt a teljesítményt elérni, mint egyetlen flash-meghajtóval – ez pedig drasztikus, 98 százalékos csökkenést jelent az áramfogyasztásban, ha azt a másodpercenként végrehajtott tranzakciók számához viszonyítjuk.

A flash alapú tárolási technológia ideális az olyan alkalmazások támogatásához, amelyekben masszív adatmennyiséget kell nagyon gyorsan feldolgozni. Ilyenek például a valutaváltó és elektronikus kereskedelmi rendszerek, a valós idejű adatfolyamok feldolgozása, a nagygépes tranzakciófeldolgozás és még sok más. A vállalati szintű flash-meghajtókat tartalmazó tárolórendszerek egyszámjegyű ezredmásodperces alkalmazás-válaszidőket képesek produkálni, akár 10-szer jobbakat, mint a hagyományos, 15 ezer fordulat/perc sebességű Fibre Channel lemezmeghajtók. Ha például egy hitelkártya-szolgáltató flash-lemeztechnológiát használ Symmetrix DMX-4 tárolórendszerében, gyorsabban lesz képes feldolgozni a csalások kiszűrésével kapcsolatos információkat, és akár hatszor több tranzakciót is el fog tudni végezni ugyanannyi idő alatt, mint amíg korábban egy tranzakció feldolgozása tartott.

Az EMC a tervek szerint 73 GB és 146 GB kapacitású flash-meghajtókat fog kínálni a Symmetrix DMX-4 platformhoz, még 2008 első negyedévében.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle