Connect with us

technokrata

Csődbe is mehet az Asus – a vállalat mindent tagad

Laptop

Csődbe is mehet az Asus – a vállalat mindent tagad

Nem lesz olcsó laptop? Szabadalmi botrány van kibontakozóban az IBM és az Asus között.

Tavaly december elején írtunk arról, hogy az Asus és az IBM szabadalmi vitába keveredett egymással. Egészen pontosan az történt, hogy a két vállalat megállapodott egymással saját védett szellemi termékeik közös használatáról – ám ez az egyezség 2004 végén lejárt. A Kék Óriás vádja szerint a távol-keleti gyártó ennek ellenére tovább használta azokat a szabadalmakat, melyeket korábban tőle licencelt. Az IBM ezért az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságához (ITC) fordult azzal a kérdéssel, hogy a szervezet helyezze tiltólistára az Asus által gyártott számítógépeket. Egy pozitív ITC döntés esetén ezek a masinák nem lennének importálhatók a világ egyik legnagyobb notebook-felvevőpiacát jelentő országba. Ez a stratégia egyébként nem ritka, az egymással ellenséges viszonyban álló felek akkor szoktak ehhez az eszközhöz nyúlni, ha a peren kívüli tárgyalások túlságosan hosszúra nyúlnak, és a sértett fél fel szeretné pörgetni az ügyet.

Duplán kár érheti az Asus-t, ha a bizottság eleget tesz az IBM kérésének – ugyanis nem csak a saját márka alatt forgalomba hozott termékekre vonatkozna a moratórium. A távol-keleti cég számos másik ismert cégnek készít alkatrészeket és komplett noteszgépeket, például az Apple és a Dell is az Asus ügyfelei. Ha ez utóbbiak sem juthatnak hozzá a már megrendelt hardverekhez, akkor kénytelenek lesznek másik OEM-hez fordulni, és valószínűleg csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudná „visszacsábítani” a vállalat őket. Ez pedig akár csődhelyzetbe is viheti a távol-keleti céget, hiszen a hardvereszközök gyártásán napjainkban igen alacsony profitszint realizálható – az amerikai piac és az ottani vállalatok kiesése nagy csapást jelentene az Asus számára.

Egy hete újabb fejlemény történt az ügyben: az Asustek Computer közleményt adott ki arról, hogy sosem sértette meg az IBM szabadalmait; sőt, ezeket képes bizonyítani is. A vállalat kifejezetten az ilyen jellegű ügyekre szakosodott ügyvédeket fogadott fel, és együttműködő viselkedést tanúsított az ITC-vel a vizsgálat idejére. Iparági szakértők és szabadalomsértésekre specializálódott ügyvédek egybehangzó véleménye szerint az Asus semmilyen jogsértést nem követett el az IBM szellemi tulajdonainak hátrányára, olvasható a közleményben.

Táp és ventilátor…
Az IBM azt állítja, hogy az Asustek három szabadalmát használja engedély nélkül. Az első (5.008.829-es számú amerikai szabadalom) a PC-k tápegységeivel kapcsolatos, míg a második (5.249.741-es szabadalom) a számítógépekben használt ventilátorok automatikus szabályozására vonatkozik. Végezetül pedig a Kék Óriás szerint a távol-keleti vállalat azt a módszert (5.371.852-es szabadalom) is engedély nélkül használja, melynek köszönhetően egy hálózaton egyedülálló hostként jelenhetnek meg fürtözött számítógépek.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle