Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újra támadják a Microsoftot a Windows miatt

Laptop

Újra támadják a Microsoftot a Windows miatt

Európai össztűz Redmondra.

December közepén írtunk arról, hogy antitröszt panaszt adott be az Opera nevű, norvég szoftverfejlesztő vállalat az Európa Tanácshoz. Azzal vádolta meg a Microsoftot, hogy piaci pozíciójának kihasználásával elnyomja az alternatív browser fejlődését. Emellett azt is felrótta Redmondnak, hogy nem minden webes szabványt támogat úgy, ahogy kellene, azaz arra készteti a weboldalak létrehozóit, hogy a standardokat a Microsoft szemszögéből használják. Ez inkompatibilitási problémákat okoz; néhány weblap az Operában nem az elvártnak megfelelően jelenik meg.

Vagyis jelenleg ismét azért támadják Redmondot, amiért pár éve: A szoftverfejlesztő egy csomagban kínálja a Windows-t és az Internet Explorert, ami pedig rossz hatással van az Opera üzletmenetére. A norvégok szerint így sokan nem is próbálnak ki új böngészőalkalmazást, így az Operát sem. A Microsoft reagált hivatalosan a vádakra, melyben visszautasította a norvégok panaszát: szerinte semmi szükség nincsen trösztellenes intézkedésekre, mivel nem használta ki piaci erőfölényét az Opera visszaszorítására.

Új fejlemény, hogy e hónap közepén az Európa Tanács új antitröszt vizsgálatot kezdeményezett az amerikai óriásvállalattal szemben. Ezt nem csak a norvégok panasza miatt indította el, hanem a European Committee for Interoperable Systems (ECIS) bejelentése nyomán is. Az európai szervezet azt kifogásolta, hogy a Microsoft nem biztosított elég információt termékeiről annak érdekében, hogy azok együtt tudjanak működni más (külső) fejlesztésekkel.

A hivatalos közlés szerint: „Az eljárás megkezdése nem jelenti, hogy a tanács bizonyítottnak látja a vádakat. Csupán azt jelzi, hogy a tanács további vizsgálatokat tart szükségesnek az ügyben.”



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés