Connect with us

Hirdetés

technokrata

Grafika: megelőzte az Nvidiát az AMD/Ati

Laptop

Grafika: megelőzte az Nvidiát az AMD/Ati

A gyártó – hosszú idő óta először – ismét első tudott lenni.

A Las Vegas-ban zajló Consumer Electronic Show-n jelentette be az Intel riválisa, hogy elkészültek az új Ati Mobility Radeon grafikus chipekkel. A 3000-es széria jelenleg két modellből áll: a HD 3400 és a HD 3600 igyekszik visszahódítani az AMD számára a hordozható számítógépekbe tervezett diszkrét grafikus vezérlők piacát az Nvidiától. Ehhez többek között az is hozzásegítheti, hogy sikerült leköröznie riválisát az Atinak: az új Radeonok már támogatják – ebben a szegmensben elsőként – a DirectX 10.1-es változatát.

Milyen jellemzői vannak még a GPU-nak? Nos, PCI Express 2.0-s támogatással rendelkezik, és felkészítették a nagyfelbontású filmek megjelenítéséhez szükséges extra számítási teljesítmény biztosítására is. A 3000-as Radeonok így mind a Blu-ray, mind a HD DVD filmek lejátszásával megbirkóznak – még az 1920×1080 pixeles, progresszív formában (1080p) tároltakkal is. Ennek persze csak elméleti síkon van jelentősége, hiszen nem sok olyan noteszgép létezik vagy jelenik meg a közeljövőben, amelyben ekkora felbontású LCD kapna helyet.

A mérnökök természetesen ellátták az Ati nevéhez köthető Avivo HD Technology nevű fejlesztéssel, mely a CPU-t hivatott felszabadítani olyan feladatok alól, amit a GPU is el tud végezni. A tehermentesített központi vezérlőegység így más feladatokkal foglalkozhat, vagy energiakímélő állapotba merülhet, ezzel is növelve a hordozható masinák egy akkumulátortöltéssel elérhető üzemidejét.

Elsőként az Asus jelentkezik olyan laptoppal, ami az AMD/Ati legújabb grafikus vezérlőjével van felszerelve; de az ismertebb gyártók szinte mindegyike bejelentette, hogy piacra lépnek az új Radeonokat tartalmazó noteszgépekkel, még az idei év első felében.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés