Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egyszerű trükkel növelhető a grafikai teljesítmény, csökkenthető a fogyasztás

Laptop

Egyszerű trükkel növelhető a grafikai teljesítmény, csökkenthető a fogyasztás

A jövő az integrált GPU-k és a videokártyák házasságában rejlik?

Hétfőn hivatalosan is bejelentette az Nvidia a már korábban ismertetett Hybrid SLI technológiáját. Ez az új lehetőség tulajdonképpen meglepően későn jelenik meg, hiszen az ötlet pofonegyszerű: használjuk ki az integrált grafikus vezérlők és a különálló (diszkrét) videokártyák előnyét – az alacsony fogyasztást és a nagy teljesítményt. Sajnos arról nem közölt részleteket a vállalat, hogy mikor jelennek meg a piacon az első, erre építkező komplett rendszerek.

Nem csak autóban érdemes hibridet venni
Lássuk kicsit részletesebben, mire is jó a Hybrid SLI! Az Nvidia technológiája két üzemmódot kínál, melyekkel különböző alkalmazási környezeteket szolgálhat ki. A HybridPower névre kereszteltelttel kikapcsolásra kerül a videokártyán ülő feldolgozóegység, és csak az integrált videovezérlő motorja dolgozik. Ezt a módot akkor érdemes használni, amikor nincsen szükség nagy teljesítményre, hiszen az alapvető grafikai feladatokat a jóval kisebb számítási kapacitású integrált grafikus mag is el tudja látni. Az energiazabáló diszkrét elem lekapcsolásával pedig jelentősen visszafogható a rendszer fogyasztása.

Geforce Boost névre hallgat a másik üzemmód, amely a fentinek pont az ellentéte: a különálló és az integrált grafikus mag egyaránt használatba lép, kölcsönösen segítve egymást. Ezzel még nagyobb teljesítmény csikarható ki a számítógépből, aminek a 3D-s alkalmazások használói látják majd eredményét: a megnövekedő FPS-értékek simább játékélményt tesznek lehetővé, de a képfeldolgozás is gördülékenyebbé válhat. Értelemszerűen csak akkor használatos a Geforce Boost, amikor arra szükség is van, vagyis ha indokolt a nagyobb számítási teljesítmény igénybe vétele.

Mivel ez utóbbi technikailag nem más, mint egy SLI konfiguráció (az integrált és a diszkrét GPU között), ezért ez az üzemmód (az ezt támogató hardveres és szoftveres környezet esetén) automatikusan léphet működésbe. Azaz csak léphetne – jelenleg ugyanis nincsen meghajtóprogram, ami váltogatni tudna a két üzemmód között. Az Nvidia ugyan már többször beígérte a „transzparens átmenetet”, vagyis a HybridPower és a Geforce Boost közötti észrevétlen, felhasználót nem zavaró váltást, egyes médiajelentések szerint a videokártya ki/bekapcsolása rendszer-újraindítást igényel. Ez pedig így jelentősen visszavenné a felhasználási kedvet.

A Hybrid SLI hardveres támogatása
Nos, az idei évben a következő termékeket készíti fel rá a vállalat: nForce 780a SLI, nForce 750a SLI, nForce 730a chipkészletek. Ezek mind AMD-s processzorhoz készülő lapkák, és várhatóan a következő hónapban debütálnak majd. Az inteles mobil- és asztali processzorokhoz készített Nvidia termékek a második negyedévben várhatók.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés