Connect with us

Egyszerű trükkel növelhető a grafikai teljesítmény, csökkenthető a fogyasztás

Laptop

Egyszerű trükkel növelhető a grafikai teljesítmény, csökkenthető a fogyasztás

A jövő az integrált GPU-k és a videokártyák házasságában rejlik?

Hétfőn hivatalosan is bejelentette az Nvidia a már korábban ismertetett Hybrid SLI technológiáját. Ez az új lehetőség tulajdonképpen meglepően későn jelenik meg, hiszen az ötlet pofonegyszerű: használjuk ki az integrált grafikus vezérlők és a különálló (diszkrét) videokártyák előnyét – az alacsony fogyasztást és a nagy teljesítményt. Sajnos arról nem közölt részleteket a vállalat, hogy mikor jelennek meg a piacon az első, erre építkező komplett rendszerek.

Nem csak autóban érdemes hibridet venni
Lássuk kicsit részletesebben, mire is jó a Hybrid SLI! Az Nvidia technológiája két üzemmódot kínál, melyekkel különböző alkalmazási környezeteket szolgálhat ki. A HybridPower névre kereszteltelttel kikapcsolásra kerül a videokártyán ülő feldolgozóegység, és csak az integrált videovezérlő motorja dolgozik. Ezt a módot akkor érdemes használni, amikor nincsen szükség nagy teljesítményre, hiszen az alapvető grafikai feladatokat a jóval kisebb számítási kapacitású integrált grafikus mag is el tudja látni. Az energiazabáló diszkrét elem lekapcsolásával pedig jelentősen visszafogható a rendszer fogyasztása.

Geforce Boost névre hallgat a másik üzemmód, amely a fentinek pont az ellentéte: a különálló és az integrált grafikus mag egyaránt használatba lép, kölcsönösen segítve egymást. Ezzel még nagyobb teljesítmény csikarható ki a számítógépből, aminek a 3D-s alkalmazások használói látják majd eredményét: a megnövekedő FPS-értékek simább játékélményt tesznek lehetővé, de a képfeldolgozás is gördülékenyebbé válhat. Értelemszerűen csak akkor használatos a Geforce Boost, amikor arra szükség is van, vagyis ha indokolt a nagyobb számítási teljesítmény igénybe vétele.

Mivel ez utóbbi technikailag nem más, mint egy SLI konfiguráció (az integrált és a diszkrét GPU között), ezért ez az üzemmód (az ezt támogató hardveres és szoftveres környezet esetén) automatikusan léphet működésbe. Azaz csak léphetne – jelenleg ugyanis nincsen meghajtóprogram, ami váltogatni tudna a két üzemmód között. Az Nvidia ugyan már többször beígérte a „transzparens átmenetet”, vagyis a HybridPower és a Geforce Boost közötti észrevétlen, felhasználót nem zavaró váltást, egyes médiajelentések szerint a videokártya ki/bekapcsolása rendszer-újraindítást igényel. Ez pedig így jelentősen visszavenné a felhasználási kedvet.

A Hybrid SLI hardveres támogatása
Nos, az idei évben a következő termékeket készíti fel rá a vállalat: nForce 780a SLI, nForce 750a SLI, nForce 730a chipkészletek. Ezek mind AMD-s processzorhoz készülő lapkák, és várhatóan a következő hónapban debütálnak majd. Az inteles mobil- és asztali processzorokhoz készített Nvidia termékek a második negyedévben várhatók.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom