Connect with us

technokrata

Bill Gates ismét jósolt – most utoljára

Laptop

Bill Gates ismét jósolt – most utoljára

Alapvetően megváltozik a számítástechnikával való viszonyunk.

Ahogy évek óta mindig, most is nyitóbeszédet tartott a számítástechnika megkerülhetetlen alakja a Las Vegas-i Consumer Electronic Show-n. Az idei alkalom azonban több szempontból is rendhagyó, kezdve mindjárt azzal, hogy a Microsoft alapítója és vezetője most utoljára vállalta el ezt a szerepet: Gates jövőre már nem osztja meg gondolatait a nagyközönséggel. Ez összefüggésben van azzal, hogy az amerikai férfi részlegesen visszavonulni készül: a Microsofttal felhalmozott vagyonának elosztására koncentrál a szoftverfejlesztő cég igazgatása helyett. Feleségével, Melindával ugyanis egy olyan alapítvány tulajdonosai, amely számos alkalommal támogatta már az általuk fontosnak ítélt projekteket – például az afrikai gyerekek segítését.

Visszatérve a CES nyitóbeszédére: Gates bemutatott divathoz igazítható számítógépeket, kiemelte a gépeléstől és egérvezérléstől eltérő számítástechnikai interfészek szerepét, mint amilyen a beszéd és az érintés, valamint bejelentette az NBC-vel kötött partneri kapcsolatot, melynek révén az idén esedékes pekingi Olimpia alkalmára közös website-ot hoz létre a két vállalat.

Az utolsó
Beszédében természetesen jelentős szerepet játszott 2008-as visszavonulása. „Ez az utolsó nyitóbeszédem.” – kezdte mondanivalóját a Microsoft alapítója, aki azt is elárulta, hogy nemsokára újból oda jut, ahonnan 17 éves korában indult: nem lesz teljes munkaidős állása a Microsoftnál. Emellett persze kevésbé szentimentális információkat is megosztott hallgatóságával; elárulta például, hogy már több mint 100 millió Windows Vistát tudtak értékesíteni.

Gates emellett megragadta az alkalmat, hogy – ahogy eddig mindig, úgy most is – felvázolja, miként látja a Microsoft a technológiai fejlődés jövőjét. Rendszeresen a CES keretei között hozakodott elő a Microsoft guruja az olyan készülékekkel, mint a Tábla PC, és más, hasonló „kütyük”. Tavaly például a Windows Home Servert mutatta be. Idén egy mobil navigátort népszerűsített Gates, melynek szoftverét természetesen a redmondi vállalatóriás fejlesztette ki. Emellett szót ejtett az érintéssel vezérelhető számítástechnikáról is, megemlítve a Surface (Felület) számítógépet, melyről korábban már beszámoltunk. Ezt immár szolgáltatásokkal körülbástyázva demonstrálta a Microsoft vezére: a Windows Live-val és más eszközökkel való együttműködést vizionált.

Beszéd, játék, IPTV, autók
Szóba került (elnézést a rossz szóviccért) a beszédfelismerő technológia jövője is. Gates bemutatta, hogy GPS-szel való kombinációja miként változtathatja meg a mai navigációs rendszerekkel való interakciót. Megemlítette, hogy az emberi beszéddel való vezérlés megjelenik a Microsoft konzolja, az Xbox kapcsán is, illetve a Zune (Redmond Ipod rivális médialejátszója) szintén részt vehet a technika kiaknázásában. Apropó, játékgép: Gates elárulta, hogy 2008 elejéig több mint 17,7 millió Xboxot adtak el; emellett a 360-as változat jóval több bevételt generált a játékok és a kiegészítők eladása révén, mint a riválisok. Legalábbis a Microsoft szerint. Gates megjegyezte, hogy több mint 10 millió előfizetője van az online többjátékos szórakozást lehetővé tevő Xbox Live szolgáltatásnak.

A Microsoft alapítója beszélt még az IPTV-ről (már több mint 1 millió, Redmondhoz köthető set-top box dolgozik a felhasználóknál), és a Sync-ről is. Ez utóbbi egy olyan rendszer, melyet Redmond a Forddal közösen hozott létre, elősegítendő a kommunikációt az autók és más elektronikus eszközök között. Ezzel napjainkig 30 ezer gépkocsit szereltek fel, de a gyártó 2009-re egymillió, Sync-kel felszerelt járművet akar forgalomba hozni.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle