Connect with us

technokrata

Befellegzett a legolcsóbb laptopnak?

Laptop

Befellegzett a legolcsóbb laptopnak?

Úgy tűnik, nem lesznek 100 dollárért hordozható számítógépek.

Habár eddig sem inteles alapra épültek az OLPC laptopjai (AMD-s processzor dolgozik a masinákban), a Nicholas Negroponte nevével fémjelzett nonprofit szervezet mégis komoly csapásként könyvelheti el, hogy a vállalat kihátrál a vele kötött együttműködési megállapodásból. Az Associated Press közlése szerint az Intel azért döntött az OLPC-től való távolodás mellett, mert nem értett egyet a két vállalat vezetése a közös munka feltételeiben.

Kiszivárgott, hogy Negroponte az együttműködést ahhoz kötötte, hogy az Intel felhagy saját, nem OLPC-s (de olcsó és mobil) platformjának támogatásával, és csak az MIT professzora által vezetett szervezet masinájára koncentrál. Mert habár az Intel a jelenleg 200 dollárba kerülő XO laptopoknál jóval drágábban (3-400 dollárért) kínálja saját, fejlődő országokba szánt hordozható számítógépeit (Classmate), azokra (is) van kereslet – amiről az Andy Groove által (is) alapított cég vezetése nyilvánvalóan nem akart lemondani.

Miért jelent ez komoly visszalépést az OLPC projekt számára? Nos, elsősorban nem hardverileg (az AMD-s alapok eddig is kiválóan helyt álltak), hanem a (tőke)támogatás szempontjából. Az Intellel a háta mögött nagyobb mozgástere lett volna Negroponte kezdeményezésének, aminek pedig most, hogy a rendelések csak egy nagyságrenddel kisebb mértékben jelentkeznek, nagy szükségét látná a projekt. Vagyis nem kizárt, hogy az Intel visszatáncolása miatt végül egy nemes, ám célját eredeti formájában elérni képtelen próbálkozás lesz az OLPC projekt.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle