Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nincs több Intel chipkészlet

Laptop

Nincs több Intel chipkészlet

Mélyreható változások indultak el.

Az AMD már rég integrálta memóriavezérlőjét processzoraiba, és az Intel is hasonló lépésre készül jövőbeli CPU-i kapcsán. Ezzel lassan elsorvad az alaplapi chipsetek jelentősége; és ezt felismerte a Via is. Nemrég jelentette be a távol-keleti vállalat, hogy a lapkakészletek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó részlegét beolvasztja a processzorok körül bábáskodó részlegébe. Tudni kell, hogy a Via Eden néven saját CPU-val rendelkezik, mely ugyan a desktop és notebook x86 processzor piacon sehol sincs, de beágyazott megoldásként azért néhány sikeres projektet már magáénak mondhatott.

Visszatérve a bejelentésre: a Digitimes értesülései szerint a vállalat a jövőben egyáltalán nem fog inteles chipkészletet készíteni, csupán saját processzoraihoz és az AMD központi vezérlőegységeihez dob majd piacra lapkákat. Ezzel önmagában nem is veszít sokat a piac: az inteles rendszerhez készített Via chipkészletek már évek óta veszítenek jelentőségükből.

Az eddigi fejlesztés/gyártás sorsát végül az pecsételte meg, hogy licencelési problémák adódtak a két vállalat között. Az eredetileg 2003-ban kötött megállapodás szerint 2007 áprilisáig volt lehetősége ilyen elemek legyártására a kisebbik cégnek, és készleteit 2008 áprilisáig ki kell árusítania – ezután semmilyen formában nem dobhat piacra Intel processzorokat támogató lapkakészletet. És habár a két vállalat közötti tárgyalások még nem szakadtak meg teljesen, állítják iparági források, de nincsen nagy valószínűsége a bejelentett szituáció megváltozásának.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés