Connect with us

Hirdetés

technokrata

Videokártyák: az Nvidia alacsonyabb árakat „javasol”

Laptop

Videokártyák: az Nvidia alacsonyabb árakat „javasol”

Olcsóbbá válhatnak a grafikus vezérlők a gyártó „ráhatása” miatt.

Szorongatja az AMD/Ati az Nvidiát? Erről talán ilyen szigorúan nincsen szó, de úgy tűnik, a GPU-fejlesztő és -gyártó vállalat komolyan veszi riválisának lépéseit. Az Ati Radeon HD 3800-as sorozatú videokártyák megjelenése arra késztette a céget, hogy felvegye a kapcsolatot a saját grafikus processzoraira alapuló videovezérlőket gyártó vállalatokkal, megpróbálván rábírni őket arra, hogy csökkentsék áraikat.

Elsősorban a jelenleg minden idők egyik legjobb videokártyájának számító Geforce 8800 GT-t szeretné olcsóbbnak látni az Nvidia. Partnereinél sikerült elérnie, hogy hatrétegű nyomtatott áramköri lapokat alkalmazzanak ennél a grafikus vezérlőnél, szemben a megszokott tízrétegűekkel, olvasható a DigiTimes weboldalán. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 10 dollárral olcsóbban állítható elő egy videokártya, azaz – ideális esetben – ennyivel csökkenthető is végfelhasználói ára.

A korábbi felpörgetett igények és a szerte a világon mutatkozó készlethiányok együttesen oda vezttek, hogy a gyártók (és a kereskedők) drágábban adták a hardvereszközöket, mint amit az Nvidia és az Ati kiskereskedelmi árként javasolt. Ennek az árnak a csökkentésére (a termelés felfuttatása mellett) két módszer kínálkozik: az egyik a GPU árának mérséklése, a másik pedig a videokártyagyártók által használt úgynevezett referenciadesign megváltoztatása. Ez utóbbi egy minta, vonalvezető, aminek felhasználásával az üzemekben könnyedén beindítható egy-egy új széria sorozatgyártása. Olcsóbbá tételével az előállítási költségek is csökkenthetők – ami az éles árversenyben elméletileg szinte azonnal a végfelhasználó számára is olcsóbb termékeket jelent.

A gyártók némelyike persze hangot adott panaszának: az olcsóbb kártya olcsóbb gyártást tesz lehetővé, de szerintünk az Nvidiának is engednie kellene, ami a GPU árát illeti. Ez utóbbi ugyanakkor (érthető okokból) nem szívesen hajlik erre; és azt állítja, hogy a 8800 GT designjának megváltoztatása amúgy is csak egy javaslat volt, nem kötelező érvényű annak betartása.

Nézzük a karácsony körüli árakat! Míg az Nvidia 199 dolláros javasolt fogyasztói áron hirdeti a Geforce 8800 GT 256 MB-os változatát, addig ezt a nagyobb amerikai eladóknál 230 dolláros átlagáron lehet megvásárolni. Az 512 MB-os változat 265 és 290 dollár között kapható, holott a hivatalos ár 259 dollár. Valamivel jobb a helyzet az Ati Radeon HD 3850-es esetében: a 179 dolláros javasolt fogyasztói ár alatt és felett is lehet kapni ezeket a videokártyákat, de a 3870-es 219 dolláros javasolt árával nincs köszönőviszonyban sem a valós piaci értéke: ezeket a grafikus vezérlőket 250-280 zöldhasúért vesztegetik az USA-beli boltokban.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés